Tłusty czwartek. Mamy przepis na najlepsze pączki

Data publikacji: 12.02.2015 12:20
Ostatnia aktualizacja: 12.02.2015 20:57
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

POSŁUCHAJ

Najlepszy przepis na pyszne pączki (Cztery pory roku/Jedynka)

Najważniejszy jest proces smażenia. - Odradzam olej rzepakowy, lepiej użyć smalcu, lub łoju wołowego. Pączki nabiorą w nim tradycyjnego smaku - mówił w Jedynce Piotr Bruś-Klepacki.

Ekspert ze studia kulinarnego CookUP tłumaczył, że do przygotowania pysznych pączków potrzeba ok. 1 kg mąki tortowej, 0,5 litra tłustego mleka, 80 gramów świeżych drożdży, 100 gramów cukru, trochę więcej niż pół łyżeczki soli, osiem żółtek, jedno całe jajko, 100 gramów rozpuszczonego masła i dwie łyżki spirytusu.

Nie można zapomnieć o nadzieniu. - Marmoladę różaną przygotowujemy sami. Wystarczy w sezonie zerwać płatki dzikiej róży, wymieszać z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagotować - tłumaczył gość audycji "Cztery pory roku". Natomiast do sporządzenia lukru wystarczy cukier puder i woda.

Robimy zaczyn z mleka z drożdżami oraz cukrem i odstawiamy go w ciepłe miejsce - będzie gotowy, gdy drożdże zaczną pracować. Następnie łączymy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je i przykrywamy szmatką. Czekamy ok. 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy szklanką wycinamy z rozwałkowanego ciasta formę pączków.

Do smażenia potrzebna będzie wysoka patelnia lub garnek. Tłuszcz rozgrzewamy do 165 stopni - pączki nie powinny się w nim smażyć, ale delikatnie bulgotać. Na koniec dodajemy nadzienie i lukier. Smacznego!

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Bogdan Sawicki

Gość: Piotr Bruś-Klepacki

Data emisji: 12.02.2015

Godz. emisji: 9.20

tj/ag

Folder ulubione
Folder ulubione
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.