Dietetyczka radzi, jaki chleb jest najlepszy

Data publikacji: 08.04.2015 17:14
Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 16:50
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Chleb ciemny na zakwasie bez dodatków to najzdrowsze pieczywo
Chleb ciemny na zakwasie bez dodatków to najzdrowsze pieczywo, Autor - Polskie Radio

POSŁUCHAJ

Dietetyczka radzi, jak rozpoznać zdrowy i dobrze upieczony chleb (Cztery pory roku/Jedynka)

Mąka żytnia razowa, żytnia mąka pytlowa, sól, woda, zakwas. I już. Nic więcej do wypieku dobrego chleba nie potrzeba. Niby proste, ale to nie wszystko, aby chleb był zdrowy..

Jeśli sami nie chcemy chleba wypiekać w domu, choć coraz więcej Polaków to robi, to musimy pieczywo kupować w sklepie, piekarni, czy supermarkecie. Jak rozpoznać, czy pieczywo jest dobrej jakości?
- Niekoniecznie jest tak, że chleb żytni jest lepszy - tłumaczy dietetyczka. Zwraca uwagę, że znaczenie ma mąka, z jakiej go upieczono. Bo im grubiej zmielona mąka, tym lepiej dla zdrowia.
Gość Jedynki mówi, na co zwracać uwagę przy kupnie chleba, jak piekarze oszukują i czego dodają, żeby pieczywo, szczególnie ciemne lepiej wyglądało. Wyjaśnia, czy pęknięty bochenek świadczy o złej, czy o dobrej jakości pieczywa, a także, czy koniecznie trzeba używać drożdży do wypieku i czy ziarenka np. słonecznika na skórce chleba polepszają jego jakość.

Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Gabriela Słonimska (dietetyczka)
Data emisji: 8.04.2015
Godzina emisji: 10.20

ag/tj

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.