Jeśli sami nie chcemy chleba wypiekać w domu, choć coraz więcej Polaków to robi, to musimy pieczywo kupować w sklepie, piekarni, czy supermarkecie. Jak rozpoznać, czy pieczywo jest dobrej jakości?
- Niekoniecznie jest tak, że chleb żytni jest lepszy - tłumaczy dietetyczka. Zwraca uwagę, że znaczenie ma mąka, z jakiej go upieczono. Bo im grubiej zmielona mąka, tym lepiej dla zdrowia.
Gość Jedynki mówi, na co zwracać uwagę przy kupnie chleba, jak piekarze oszukują i czego dodają, żeby pieczywo, szczególnie ciemne lepiej wyglądało. Wyjaśnia, czy pęknięty bochenek świadczy o złej, czy o dobrej jakości pieczywa, a także, czy koniecznie trzeba używać drożdży do wypieku i czy ziarenka np. słonecznika na skórce chleba polepszają jego jakość.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Gabriela Słonimska (dietetyczka)
Data emisji: 8.04.2015
Godzina emisji: 10.20
ag/tj