Pachnąca historia toruńskiego piernika

Data publikacji: 02.07.2015 15:47
Ostatnia aktualizacja: 02.07.2015 17:22
Efekt warsztatów piernikarstwa w Muzeum Toruńskiego Piernika
Efekt warsztatów piernikarstwa w Muzeum Toruńskiego Piernika, Autor - Muzeum Toruńskiego Piernika

POSŁUCHAJ

Anna Kowalska i Anna Jędrzejewska o toruńskich piernikach (Lato z Radiem/Jedynka)

Żółw z piernika? - Tak to możliwe, bo ciasto piernikowe jest doskonałym tworzywem artystycznym - powiedziała Anna Jędrzejewska z Muzeum Piernika w Toruniu.

Przyznała, że interaktywne muzeum to niezwykłe miejsce, gdzie na trzech kondygnacjach można zapoznać się z "pachnącą historią najsłynniejszego toruńskiego przysmaku".

- W muzeum angażujemy wszystkie zmysły, a sercem jest sala warsztatowa, w której prowadzimy warsztaty wypieku. Można też spróbować pysznych pierników z fabryki "Kopernik" - zauważyła.

Anna Kowalska, dyrektor fabryki cukierniczej "Kopernik" powiedział, że klienci najczęściej wybierają katarzynki i uszatki - pierniki oblane glazurą lukrową o lekkim smaku miętowym.

Jakie jeszcze atrakcje czekają turystów w toruńskim muzeum? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Anna Kowalska (dyrektor fabryki cukierniczej "Kopernik") i Anna Jędrzejewska (Muzeum Piernika w Toruniu)

Data emisji: 2.07.2015

Godzina emisji: 11:41

to/ag

Folk One
Folk One
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.