Co w piramidzie żywieniowej zmieniły Światowa Organizacja Zdrowia i polski Instytut Żywności i Żywienia?
- Już od dawna mówimy o tym, że produkty zbożowe powinny być zjadane w umiarkowanych ilościach. Do tej pory piramida za swoją podstawę brała właśnie produkty zbożowe, kasze, ryże, makarony. Teraz na samym dole znalazły się owoce i warzywa. Powoli odchodzimy od produktów węglowodanowych - mówi gość Jedynki. Dół piramidy żywieniowej to produkty, które powinny być spożywane najczęściej.
W piramidzie żywieniowej pojawiły się także orzeszki i przyprawy. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Gabriela Słowińska (dietetyk i doradca żywieniowy)
Data emisji: 2.02.2016
Godzina emisji: 9.20
mp/ag
Rewolucja w żywieniu: czas owoców i warzyw! - Jedynka - polskieradio.pl