Prof. Andrzej Blikle: tajemnica wcale nie tkwi w recepturze

Data publikacji: 10.05.2016 10:40
Ostatnia aktualizacja: 10.05.2016 10:47
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Prof. Andrzej Blikle
Prof. Andrzej Blikle, Autor - PAP/Paweł Supernak

POSŁUCHAJ

Z prof. Andrzejem Blikle o pączkach i zarządzaniu (Próba bilansu/Jedynka)

- Tajemnica leży nie tyle w doborze składników, ile w procesie produkcyjnym. Cykl produkcyjny pączka trwa u nas w firmie dwa dni. Nie każdy może sobie na to pozwolić - powiedział w radiowej Jedynce profesor nauk matematycznych i mistrz cukierniczy.

- Matematyką zajmowałem mniej więcej przez 30 lat. W styczniu 1990 roku postanowiłem zająć się firmą, w stu procentach. Miałem ambitny plan, że będę się firmą zajmował przez cztery dni w tygodniu, a przez trzy pozostałe nauką. Nie wyszło. Okazało się, że trzeba było się zajmować firmą siedem dni w tygodniu, przez 12-14 godzin na dobę - opowiedział w "Próbie bilansu" prof. Andrzej Blikle.

- W międzyczasie uczyłem się zarządzania. Zarządzałem organizacją gospodarczą w całkiem nowych warunkach. Wiedza, którą mi przekazał ojciec dotyczyła przedsiębiorstwa zupełnie innej wielkości, funkcjonującego w warunkach socjalistycznych. Trzeba się było uczyć od początku - wskazał gość Jedynki.

Wysłuchaj całej rozmowy, w której dyskutowaliśmy także o skupowaniu skórki od pomarańczy, o tym, co to są "zapadnięte policzki", z czego robi się marmoladę oraz jak zlikwidować obwódkę na pączku.

Tytuł audycji: Próba bilansu z cyklu "Twarzą w twarz"

Prowadzi: Janusz Weiss

Gość: prof. Andrzej Blikle (matematyk, cukiernik)

Data emisji:
09.05.2016

Godzina emisji: 23.13

kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.