Produkty regionalne. Jak przez Słowaków oscypek przegrał z bryndzą

Data publikacji: 02.02.2017 13:30
Ostatnia aktualizacja: 02.02.2017 14:12
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Oscypek to wędzony, twardy ser z mleka owczego pochodzący z Podhala
Oscypek to wędzony, twardy ser z mleka owczego pochodzący z Podhala, Autor - Msnobody/Shutterstock.com

POSŁUCHAJ

Izabela Byszewska o produktach regionalnych i tradycyjnych (Cztery pory roku/Jedynka)

Już 38 polskich wyrobów spożywczych znalazło się na unijnej liście produktów regionalnych i tradycyjnych. - Cztery kolejne czekają na rejestrację - mówi Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Pierwszym produktem zgłoszonym przez nasz kraj był oscypek. - Został jednak oprotestowany przez Słowaków i to zablokowało jego rejestrację. Ostatecznie w 2007 roku pierwszym polskim wyrobem wpisanym na listę została bryndza - mówi Byszewska. W tym roku mija 10 lat od tego momentu.

Celem istnienia listy produktów regionalnych i tradycyjnych jest ochrona ich nazw i receptur. - Dzięki temu nie każdy ser, który wygląda jak oscypek, może być sprzedawany pod taką nazwą, a konsumenci nie mogą być wprowadzani w błąd - wyjaśnia ekspertka.

W jaki sposób kara się tych, którzy sprzedają podróbki? Jak rozpoznać oryginał? Czy "ser typu feta" to oszustwo? Jak do powstania unijnej listy produktów regionalnych i tradycyjnych przysłużyli się producenci francuskich win z lat 30. XX wieku? O tym w audycji.

Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Izabella Byszewska (prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego)

Data emisji: 2.02.2017

Godzina emisji: 10.20

mg/ab

Na dwa głosy
Na dwa głosy
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.