Zanim turyści zejdą pod ziemię, otrzymują specjalne ubranie, kask i latarkę. Chętni dostają też prawdziwe górnicze narzędzia.
- Można zjechać na dół ze sztygarem i pracować, wykonując podstawowe górnicze roboty. Dzięki temu zwiedzający poznają nie tylko pracę górników, ale też zagrożenia, z którymi borykają się górnicy. Ogromne wrażenie robi też specjalna podwieszana kolejka elektryczna, którą górnicy dojeżdżają do najbardziej odległych rejonów kopalni. Turyści bardzo chętnie do niej wsiadają - przyznał gość radiowej Jedynki.
Atrakcją, która wzbudza duże zainteresowanie turystów, jest podziemny pub, w którym można zjeść ciepły obiad.
- Pub znajduje się 320 m pod ziemią, w specjalnej sali, w której widać maszyny górnicze. W menu znajdziemy między innymi bigos i żurek. Temperatura stała wynosi tam ok. 15 st. C, więc zimą nie zmarzniemy, a latem poczujemy przyjemny chłód - powiedział Roman Chytry.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Roman Chytry (przewodnik w kopalni Guido)
Data emisji: 1.12.2017
Godzina emisji: 9.23
abi/mg