Prawdy i mity o jajkach

Data publikacji: 09.03.2018 13:02
Ostatnia aktualizacja: 09.03.2018 13:47
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - meaofoto/shutterstock.com

POSŁUCHAJ

Jeść jajka trzeba, ale jak dużo? (Cztery pory roku/Jedynka)

Jajko to coś wspaniałego i bogatego w różnorodne składniki. Jako jedyny produkt niemięsny zawiera niezbędne aminokwasy, których nie produkuje ludzki organizm. Zarówno białko, jaki i żółtko to bomby witaminowe, które m.in. poprawiają wzrok, wygląd skóry.

Już dawno obalono jeden, najczęściej powielany mit, że jajko jest niezdrowe, bo powoduje wzrost cholesterolu. Za produkcję cholesterolu odpowiada w większości nie pożywienie, a wątroba. - Więc jajka są jak najbardziej pożądane w diecie człowieka - zachęca Alicja Kalińska, dietetyk.

Wyjaśnia jak wprowadzać jajeczną dietę u małych dzieci. Bo z różnych powodów nie można z dnia na dzień nakarmić malucha jajkiem. Radzi też, jak smażyć jajka. Najlepiej to robić na klarowanym maśle, bo ono daje się ogrzewać do wyższych temperatur niż zwykłe masło i nie wytwarza kancerogenów.

Ile jajek powinno się jeść - jedno na dzień, czy raczej jedno na tydzień? Jak długo powinno się je smażyć? Czy masło można zastąpić olejem? Jak czytać pieczątki na skorupce jajka? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Gość: Alicja Kalińska (dietetyk, magister inżynier technologii żywienia)

Data emisji: 9.03.2018

Godziny emisji: 10.21

ag/kh



cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.