Już dawno obalono jeden, najczęściej powielany mit, że jajko jest niezdrowe, bo powoduje wzrost cholesterolu. Za produkcję cholesterolu odpowiada w większości nie pożywienie, a wątroba. - Więc jajka są jak najbardziej pożądane w diecie człowieka - zachęca Alicja Kalińska, dietetyk.
Wyjaśnia jak wprowadzać jajeczną dietę u małych dzieci. Bo z różnych powodów nie można z dnia na dzień nakarmić malucha jajkiem. Radzi też, jak smażyć jajka. Najlepiej to robić na klarowanym maśle, bo ono daje się ogrzewać do wyższych temperatur niż zwykłe masło i nie wytwarza kancerogenów.
Ile jajek powinno się jeść - jedno na dzień, czy raczej jedno na tydzień? Jak długo powinno się je smażyć? Czy masło można zastąpić olejem? Jak czytać pieczątki na skorupce jajka? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.
Tytuły audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Alicja Kalińska (dietetyk, magister inżynier technologii żywienia)
Data emisji: 9.03.2018
Godziny emisji: 10.21
ag/kh