Zamiast croissanta czy bułki sięgajmy po pieczywo zrobione z pełnoziarnistej mąki, posmarowane np. dojrzałym, kremowym avocado - radziła podróżniczka. - Zostaliśmy wychowani w tradycji kanapkowo-serowożółto-pomidorowej. Mamy kromkę białego pszennego chleba, plasterek żółtego sera, który działa ochładzająco na organizm i do tego pomidor, który też działa ochładzająco. Takie śniadanie nie daje nam nic oprócz krótkiej chwili przyjemności - mówiła Pawlikowska.
- Śniadanie powinno być gorące. Wtedy człowiek ma energię do tego, żeby działać przez cały dzień. W takich krajach, gdzie się dużo pracuje np. w Peru ludzie jedzą na śniadanie dokładnie to samo co na obiad i kolację, czyli ogromny talerz zupy z warzywami i makaronem - dodała.
Gdzie je się najlepsze śniadanie świata? Co jeść na biwaku zamiast mielonki? I gdzie pije się słoną herbatę z mlekiem? Odpowiedzi na te pytania usłyszycie w nagraniu audycji.
Audycja: Podwójne espresso
Gość: Beata Pawlikowska
Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen
Emisja: 27.03.2018
Godzina: 5.40
abi
Śniadanie powinno być pożywne i gorące - Jedynka - polskieradio.pl