Śniadanie powinno być pożywne i gorące

Data publikacji: 27.03.2018 15:40
Ostatnia aktualizacja: 27.03.2018 15:42
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Studio ART/ Shutterstock

POSŁUCHAJ

Śniadania świata (Podwójne espresso/Jedynka)

- W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata".

Zamiast croissanta czy bułki sięgajmy po pieczywo zrobione z pełnoziarnistej mąki, posmarowane np. dojrzałym, kremowym avocado - radziła podróżniczka. - Zostaliśmy wychowani w tradycji kanapkowo-serowożółto-pomidorowej. Mamy kromkę białego pszennego chleba, plasterek żółtego sera, który działa ochładzająco na organizm i do tego pomidor, który też działa ochładzająco. Takie śniadanie nie daje nam nic oprócz krótkiej chwili przyjemności - mówiła Pawlikowska.

- Śniadanie powinno być gorące. Wtedy człowiek ma energię do tego, żeby działać przez cały dzień. W takich krajach, gdzie się dużo pracuje np. w Peru ludzie jedzą na śniadanie dokładnie to samo co na obiad i kolację, czyli ogromny talerz zupy z warzywami i makaronem - dodała.

Gdzie je się najlepsze śniadanie świata? Co jeść na biwaku zamiast mielonki? I gdzie pije się słoną herbatę z mlekiem? Odpowiedzi na te pytania usłyszycie w nagraniu audycji.

Gość: Beata Pawlikowska

Emisja: 27.03.2018

Godzina: 5.40

abi

Muzyczna Jedynka
Muzyczna Jedynka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.