- Czekolada dla cukiernika jest niczym dla jubilera diamenty i platyna, najdroższe kruszce - mówił w "Podwójnym Espresso" najbardziej znany w Polsce cukiernik, maestro czekolady, Janusz Profus. - To z niej robimy nasze desery, torty, musy ale przede wszystkim praliny i tabliczki czekolady - dodał.
Monika Tarka i Robert Kilen byli dziś gośćmi najstarszej w naszym kraju pijalni czekolady przy ul. Szpitalnej w Warszawie i pytali ile czekolady dziennie można zjeść.
- Oficjalnie około 15 gramów czyli 3 kosteczki . Taką porcję np. gorzkiej czekolady, można też traktować jako dietę czekoladową. Czekolada upłynnia krew, ma sporo żelaza i magnezu, ale przede wszystkim podwyższa produkcję endorfiny. Po prostu jedząc czekoladę czujemy się szczęśliwi - mówił Janusz Profus.
Czy czekoladę można zjeść z kaszanką, jakie czekolady lubią Polacy i czy jemy najwięcej czekolady na świecie, dowiecie się słuchając fragmentu audycji.
Tytuł audycji: Podwójne espresso
Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen
Gość: Janusz Profus (cukiernik, maestro czekolady)
Emisja: 12.04.2018
Godzina: 5.40
kh
Światowy Dzień Czekolady. Mniam! - Jedynka - polskieradio.pl