Gość "Czterech pór roku", dietetyk Anna Englisz zwraca uwagę, że najzdrowsza jest woda i to jej powinniśmy pić najwięcej, ale dobre dla naszego zdrowia są także świeżo wyciskane soki. - Nie zawsze mamy do nich dostęp, dlatego dobre są też na przykład soki jednodniowe, te zawierające cząstki owoców oraz soki przecierowe zawierające błonnik - mówi gość Jedynki.
Małgorzata Cieloch z Urzędu Konkurencji i Konsumentów, który opublikował niedawno raport nt jakości wód mineralnych, źródlanych i tzw. smakowych mówi, że bardzo ważne jest to, jak woda jest przechowywana oraz, że to, co nazywamy potocznie "wodą smakową" nie jest wcale wodą tylko napojem zawierającym substancje słodzące oraz smakowe.
Czy otwartą wodę musimy przechowywać w lodówce? Jaka jest różnica między wodą mineralną, źródlaną a stołową? Jaką wodę powinny pić dzieci? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Anna Englisz (dietetyk), Małgorzata Cieloch (Urząd Konkurencji i Konsumentów, który opublikował niedawno raport nt jakości wód mineralnych, źródlanych i tzw. smakowych)
Data emisji: 20.04.2018
Godzina emisji: 11.20
kh