Odkrywamy polskie skarby kulinarne

Data publikacji: 23.04.2018 10:31
Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 08:59
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu m.in. rozbudzenie wśród Polaków patriotyzmu kulinarnego
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu m.in. rozbudzenie wśród Polaków patriotyzmu kulinarnego, Autor - Monika Tarka/Polskie Radio

POSŁUCHAJ

Odkrywamy polskie skarby kulinarne (Podwójne espresso/Jedynka)

- W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne.

Założeniem programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat polskich tradycji kulinarnych, bo kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąc z różnych kultur.

- Niektóre smaki są tak stare, że aż nowe - mówił Maciej Nowicki, zachęcając do odkrywania polskich przepisów z czasów powstania pierwszej książki kucharskiej czyli "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego z 1682 roku.

- Warto wracać do tamtych dań, bo w porównaniu z nimi obecna kuchnia jest uboższa w smaki. Teraz mamy o 3/4 mniej produktów niż mieli do dyspozycji ludzie w XVII wieku. Przeciętny Polak wymieni pięć odmian jabłek, a jeszcze sto czy dwieście lat temu, tych odmian które uważano za polskie mieliśmy około 140 - opowiadał szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie.

Czy tort można zrobić z kapusty i dlaczego polska kuchnia była pełna połączeń smakowych, które bardziej kojarzą się z kuchnią azjatycką, dowiecie się słuchając fragmentu audycji.

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Gość: Maciej Nowicki (szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne)

Data emisji: 23.04.2018

Godzina: 5.40

kh

Tylko szczerze
Tylko szczerze
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.