Założeniem programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat polskich tradycji kulinarnych, bo kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąc z różnych kultur.
- Niektóre smaki są tak stare, że aż nowe - mówił Maciej Nowicki, zachęcając do odkrywania polskich przepisów z czasów powstania pierwszej książki kucharskiej czyli "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego z 1682 roku.
- Warto wracać do tamtych dań, bo w porównaniu z nimi obecna kuchnia jest uboższa w smaki. Teraz mamy o 3/4 mniej produktów niż mieli do dyspozycji ludzie w XVII wieku. Przeciętny Polak wymieni pięć odmian jabłek, a jeszcze sto czy dwieście lat temu, tych odmian które uważano za polskie mieliśmy około 140 - opowiadał szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie.
Czy tort można zrobić z kapusty i dlaczego polska kuchnia była pełna połączeń smakowych, które bardziej kojarzą się z kuchnią azjatycką, dowiecie się słuchając fragmentu audycji.
Tytuł audycji: Podwójne espresso
Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen
Gość: Maciej Nowicki (szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne)
Data emisji: 23.04.2018
Godzina: 5.40
kh