Dietetycy są zgodni co do tego, że osoby niejedzące regularnych śniadań gorzej funkcjonują pod względem fizycznym i umysłowym, szczególnie dotyczy to dzieci i młodzieży. Poranny posiłek zaopatruje organizm w węglowodany, które pobudzają mózg do pracy.
Monika Tarka i Robert Kilen zaprosili słuchaczy na śniadanie z Beatą Pawlikowską, podróżniczką i autorką książki "Śniadania świata". Żeby śniadanie dało nam moc, musi być dokładnie przemyślane, nie wystarczy kawa i croissant. - Croissant to dużo niezdrowego tłuszczu i niezdrowej, bo oczyszczonej sztucznie, chemicznie mąki, z której usunięto wszystkie składniki odżywcze po to, żeby była bardziej biała, żeby mozna było ją dłużej przechowywać i taniej sprzedać. Taki rogalik lepiej zastąpić kromką pełnoziarnistego chleba na zakwasie , który daje organizmowi siłę- mówiła Pawlikowska.
Dlaczego jej zdaniem nie powinno się pić na śniadanie krowiego mleka i co dodać do owsianki, usłyszycie w nagraniu fragmentu audycji.
Śniadania świata według Beaty Pawlikowskiej:
Indie - placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry,
Kolumbia - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem,
Kenia – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą,
Dżungla amazońska – kasza z manioku i gotowane owoce palmowe,
Zanzibar – frytki z warzywnych bananów,
Indonezja – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych
Tytuł audycji: Podwójne espresso
Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen
Gość: Beata Pawlikowska (podróżniczka, pisarka, dziennikarka)
Data emisji: 24.04.2018
Godzina emisji: 5.40
mt/mg
Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie - Jedynka - polskieradio.pl