- Od dzieciństwa rodzice przekonują nas do tego, że jak nie będziemy jedli mięsa, to będziemy chorzy - mówi Adam Pluszka, redaktor i tłumacz książki Barbary King, "Osobowość na talerzu - kim są zwierzęta, które zjadamy".
Wbrew temu, co pokazują nam media, zwierzęta hodowlane trzymane są w niehumanitarnych warunkach.
- Proszę sobie przypomnieć wszystkie reklamy mleka, kiedy spotykamy na billboardach szczęśliwie krowy, które bujają się na hamaku, mają pod dostatkiem trawy. To wszystko kłamstwo - opowiada gość audycji.
Świnie są w pierwszej dziesiątce najbardziej inteligentnych zwierząt. Kury charakteryzują się świetną pamięcią, a krowy są niezwykle emocjonalne - nawiązują silne więzi ze swoimi dziećmi, zaprzyjaźniają się między sobą i tworzą hierarchiczne stado. Tymczasem w naszym języku istnieje wiele pejoratywnych określeń związanych ze zwierzętami, takich jak "ptasi móżdżek" czy "brudny jak świnia".
- Staramy się uargumentować zjadanie świń - mówi. - Życzyłbym sobie, żeby każdy dowiedział się, jak wygląda przemysłowa hodowla - mówi.
Jaki wpływ na atmosferę ma przemysłowa hodowla zwierząt? Czy mięso jest dla nas zdrowe? W audycji także o kogucie, który przynosił radość mieszkańcom domu opieki. Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.
Tytuł audycji: "Wieczór odkrywców" w ramach pasma Eureka
Prowadzi: Krzysztof Michalski
Goście: Adam Pluszka (kulturoznawca, redaktor)
Data emisji: 22.10.2018
Godzina emisji: 19.07
kwh