Autorzy książki pokazują, że w każdym przepisie mieści się wiedza o przyrodzie, medycynie, antropologii, historii i religii.
- My, Polacy, nie potrafimy rozmawiać o historii jedzenia, bo nie mamy wiedzy. A nie mamy wiedzy, bo nasza tradycja, czyli to, co jest dla nas ważne, to 20-40 lat wstecz, czyli kuchnia mamy i babci. Większość z nas wychowywana była w okresie niedoborów i kuchnia była sprowadzona do kilkunastu potraw - mówi w "Kulturalnej Jedynce" dziennikarka kulinarna Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Teraz mamy zdigitalizowane biblioteki cyfrowe, więc jeśli ktoś jest zainteresowany starymi przepisami i tym, co jedzono ma łatwiejszy dostęp do materiałów. Kilkanaście lat temu nie byłoby to możliwe - dodaje.
Historyk prof. Jarosław Dumanowski zwraca z kolei uwagę, że często mamy do czynienia z pewną płaszczyzną nostalgiczną. - Wspominamy dawne, dobre czasy, mityczne jedzenie z dzieciństwa, wspaniałą kuchnię babci - mówi.
Jakie są polskie mity kulinarne? Co to jest glokalizacja i co ma wspólnego z kuchnią? Jakie są stereotypy w naszym myśleniu o kuchni staropolskiej? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
Mat. promocyjne
Tytuł audycji: Kulturalna Jedynka
Prowadzi: Magda Mikołajczuk
Goście: prof. Jarosław Dumanowski (historyk), Magdalena Kasprzyk-Chevriaux (dziennikarka kulinarna)
Data emisji:14.12.2018
Godzina emisji: 21.09
kh
Zapomniana kuchnia polska - Jedynka - polskieradio.pl