Potrzebne składniki:
Pół opakowania czerwonej soczewicy, 2-3 marchewki, czerwona papryka, 2-3 cebule, 3-4 ziemniaki, ząbek czosnku, przyprawy: sól, papryka w proszku, majeranek.
Instrukcja:
W garnku z grubym dnem krótko dusimy posiekane marchewki, paprykę, cebulę i czosnek. Zalewamy warzywa gorącym bulionem. Wsypujemy opłukaną soczewicę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy wszystko około pół godziny. Na koniec doprawiamy. Zupa najlepiej smakuje 2-4 godziny od zrobienia.
Jak zrobić pastę z soczewicy? Swoim przepisem podzielił się w Programie 1 Polskiego Radia bloger Bartek Adamski.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy także o sezonowych warzywach. - Lepiej opierać się na sezonowych warzywach niż sięgać po pomidory, które są obecnie drogie, bez smaku, sprowadzane nie wiadomo skąd - przekonywała blogerka Alicja Rokicka. - Warzyw nie musimy dusić nie wiadomo, jak długo. Im krótsza obróbka, tym lepiej - podkreślił bloger Marcin Duda.
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 30.04.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk
Przepis na prostą i szybką zupę z czerwonej soczewicy - Jedynka - polskieradio.pl