Przepis na prostą i szybką zupę z czerwonej soczewicy

Data publikacji: 30.04.2020 12:10
Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 12:11
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy, Autor - Anna Puzatykh/shutterstock.com

POSŁUCHAJ

Przepis na prostą i szybką zupę z czerwonej soczewicy (Smaki polskie/Jedynka)

Czerwona soczewica była podstawą kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Dla Żydów była daniem pokutnym. Jest bogata w witaminy z grupy B. Ma znakomicie przyswajalne białko, magnez, żelazo, potas i sporo kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy.

Potrzebne składniki: 

Pół opakowania czerwonej soczewicy, 2-3 marchewki, czerwona papryka, 2-3 cebule, 3-4 ziemniaki, ząbek czosnku, przyprawy: sól, papryka w proszku, majeranek.

Instrukcja:

W garnku z grubym dnem krótko dusimy posiekane marchewki, paprykę, cebulę i czosnek. Zalewamy warzywa gorącym bulionem. Wsypujemy opłukaną soczewicę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy wszystko około pół godziny. Na koniec doprawiamy. Zupa najlepiej smakuje 2-4 godziny od zrobienia.

Jak zrobić pastę z soczewicy? Swoim przepisem podzielił się w Programie 1 Polskiego Radia bloger Bartek Adamski.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy także o sezonowych warzywach. - Lepiej opierać się na sezonowych warzywach niż sięgać po pomidory, które są obecnie drogie, bez smaku, sprowadzane nie wiadomo skąd - przekonywała blogerka Alicja Rokicka. - Warzyw nie musimy dusić nie wiadomo, jak długo. Im krótsza obróbka, tym lepiej - podkreślił bloger Marcin Duda.

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Data emisji: 30.04.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Folder ulubione
Folder ulubione
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.