- Limit klientów w restauracji to jedna osoba na 4 m2 z zastrzeżeniem, że pomiędzy brzegami musi być dwumetrowa przerwa - mówi Julian Żelaznowski, doradca ministra rozwoju. - Przy jednym stoliku możemy zasiadać z rodziną, ale też ze znajomymi przy zachowaniu półtorametrowej odległości - dodaje.
Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Jak napisano w wytycznych przygotowanych przez resort i Inspekcję Sanitarną dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa.
Z kolei kucharze i kelnerzy powinni być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej - maseczki i rękawiczki.
Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Materiał: Maciej Walecki
Data emisji: 22.05.2020 r.
Godzina emisji: 10.21
ans