Koronawirus w Polsce - nowa rzeczywistość lokali gastronomicznych

Data publikacji: 22.05.2020 15:05
Ostatnia aktualizacja: 22.05.2020 15:05
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W Polsce największy spadek poczucia bezpieczeństwa, na który wskazują klienci dotyczy odwiedzin w restauracjach - wynika z raportu Deloitte.
W Polsce największy spadek poczucia bezpieczeństwa, na który wskazują klienci dotyczy odwiedzin w restauracjach - wynika z raportu Deloitte., Autor - shutterstock.com/arturasker

POSŁUCHAJ

Koronawirus - co musisz wiedzieć? (Cztery pory roku/Jedynka)

Po blisko dwumiesięcznej przerwie lokalne gastronomiczne: bary, restauracje i kawiarnie wznowiły swoją działalność. Epidemia koronawirusa spowodowała, że lokale mogą być otwarte pod pewnymi warunkami. 

- Limit klientów w restauracji to jedna osoba na 4 mz zastrzeżeniem, że pomiędzy brzegami musi być dwumetrowa przerwa - mówi Julian Żelaznowski, doradca ministra rozwoju. - Przy jednym stoliku możemy zasiadać z rodziną, ale też ze znajomymi przy zachowaniu półtorametrowej odległości - dodaje. 

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Jak napisano w wytycznych przygotowanych przez resort i Inspekcję Sanitarną dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa.

Z kolei kucharze i kelnerzy powinni być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej - maseczki i rękawiczki. 

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania. 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Materiał: Maciej Walecki 

Data emisji: 22.05.2020 r. 

Godzina emisji: 10.21

ans 

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.