Składniki:
Jak zrobić?
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Odstawiamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną (można ją zmieszać z razową albo krupczatką) i dodajemy jajko, żółtka oraz przyprawy. Wszystko mieszamy, dolewamy rozpuszczony miód z masłem i cukrem, znowu mieszamy.
Do gęstej jednolitej masy wlewamy pomału ciepłe mleko z sodą i dodajemy drobno posiekane lub starte orzechy włoskie. Znowu wyrabiamy - drewnianą łyżką albo mikserem z końcówkami świderkami. Wyrobione ciasto przekładamy do kamiennego garnka lub do szklanego naczynia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-4 tygodnie.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego - 180 stopni - piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu kroimy na trzy równe części, przekładamy gęstymi powidłami śliwkowymi, zawijamy szczelnie w folię i znowu odstawiamy na kilka dni.
Piernik przed podaniem można posmarować domowym lukrem na bazie gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki, masła i cukru pudru. Dodatkowo można go obsypać jeszcze posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.
Czytaj więcej:
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Joanna Racewicz
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 26.11.2020
Godzina emisji: 11.00-12.00
kk