Świąteczne wypieki. Jak zrobić piernik staropolski? Mamy przepis!

Data publikacji: 26.11.2020 11:25
Ostatnia aktualizacja: 26.11.2020 11:30
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Piernik
Piernik, Autor - zi3000/shutterstock.com
By nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, dzień przed wigilią, pracę można sobie rozłożyć. Na przykład taki piernik staropolski można już teraz zagnieść, aby sobie przez te kilka tygodni dojrzewał. Jedna uwaga - piernik, jako ciasto wykwintne, nie lubi szachrajstw, dlatego użyte do jego wyrobu składniki muszą być naprawdę dobrej jakości.

Składniki:

  • 30 dag miodu
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • przyprawy (ubite w moździerzu: kulki pieprzu, anyż, kora cynamonu, goździki, kolendra i kardamon albo gotowa mieszanka)
  • powidła śliwkowe

muzyka słuchawki kuchnia gotowanie shutterstock 1200.jpg
Przepisy kulinarne

Jak zrobić?

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Odstawiamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną (można ją zmieszać z razową albo krupczatką) i dodajemy jajko, żółtka oraz przyprawy. Wszystko mieszamy, dolewamy rozpuszczony miód z masłem i cukrem, znowu mieszamy.

Do gęstej jednolitej masy wlewamy pomału ciepłe mleko z sodą i dodajemy drobno posiekane lub starte orzechy włoskie. Znowu wyrabiamy - drewnianą łyżką albo mikserem z końcówkami świderkami. Wyrobione ciasto przekładamy do kamiennego garnka lub do szklanego naczynia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-4 tygodnie.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego - 180 stopni - piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu kroimy na trzy równe części, przekładamy gęstymi powidłami śliwkowymi, zawijamy szczelnie w folię i znowu odstawiamy na kilka dni.

Piernik przed podaniem można posmarować domowym lukrem na bazie gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki, masła i cukru pudru. Dodatkowo można go obsypać jeszcze posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.


quotes
#SmakiPolskie 🔸 Święta 🎄 można przygotować wcześniej - pierogi, uszka i kapustę da się zamrozić, a staropolski piernik...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 26 listopada 2020


Czytaj więcej:


Co jeszcze można przygotować wcześniej, kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o swoich przygotowaniach opowiedzieli: Agnieszka Kunikowska, Błażej Prośniewski i prowadząca - Małgorzata Raducha.

POSŁUCHAJ

03:52

Kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia (Smaki polskie/Jedynka)

 


Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Data emisji: 26.11.2020

Godzina emisji: 11.00-12.00

kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.