Serca młodych Polaków

Data publikacji: 04.10.2010 12:39
Ostatnia aktualizacja: 04.10.2010 12:39
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dzieci i fast foody
Dzieci i fast foody, Autor - fot. Olivia Droeshaut/Reporters/REPORTER

POSŁUCHAJ

Rodzice muszą dbać o to, by ich dzieci nie siedziały tylko przed telewizorem i komputerem i objadały się słodyczami.

- Choroby serca zaczynają się już w młodym wieku – alarmuje prof. Zbigniew Gaciong z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Spowodowane jest to m.in. zmianami stylu życia, w efekcie czego początki chorób serca obserwowane są na coraz wcześniejszym etapie dorastania.

- Nadwaga, nieprawidłowe stężenie cholesterolu, wysokie ciśnienie tętnicze krwi, występują u coraz młodszych i coraz częściej – zaznacza Gość Jedynki i dodaje, że już warunki, w jakich dziecko rozwija się w łonie matki, mogą wpływać na jego obciążenie w życiu dorosłym. O zagrożeniach tych informuje akcja profilaktyczno - edukacyjna "Mamo, tato, dbajmy o zdrowie".

– Jedna szklanka napoju gazowanego zawiera ok. pięciu łyżeczek cukru, jest to głównie fruktoza, naturalny cukier roślinny, a nasz organizm może przetworzyć tylko jej określoną ilość – ostrzega prof. Gaciong. Jej nadmiar  pozbawia nas energii, sprzyja wytwarzaniu tłuszczów i kwasu moczowego, który w nadmiarze jest niezdrowy dla naszego organizmu.

Także nadużywanie soli, w szczególności przez dzieci, grozi nadciśnieniem albo wysokim ciśnieniem. - Pamiętajmy, że geny nie decydują o rozwoju nadciśnienia, one tylko mu sprzyjają. Bardzo dużo zależy więc od nas samych – zaznacza Gość Jedynki.

Przygotował Krzysztof Michalski

(pp)

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.