"Najlepsza gęsina na świętego Marcina" - głosi polskie przysłowie. Okazuje się, że pod względem witamin i składników mineralnych, mięso gęsi dobre jest nie tylko na 11 listopada, ale przez cały rok. Co więcej, gęsina jest po prostu smaczna.
Najwyraźniej doceniają to również konsumenci, bo spożycie rośnie. Jeszcze parę lat temu statystyczny Polak zjadał 17 gramów gęsiny. W roku 2019 było to dwadzieścia razy więcej.
Samo zdrowie
Naukowcy nie mają wątpliwości, że właśnie gęsina ma najwięcej białka - nawet 25 proc. Co jeszcze istotniejsze, białko to jest w 100 proc. przyswajalne. - Idealnie się nadaje dla małych dzieci, również dla osób starszych. Epidemia zrobiła spustoszenie w naszym organizmie. Potrzebujemy nie tylko sił witalnych, ale energii - mówi Andrzej Klonecki, prezes Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej.
YouTube/Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Gęsina to również źródło witamin tak niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu: A, D, B, C. Bogata jest również w potas, żelazo czy kwasy nienasycone Omega 3. - Gęsią nie można się przejeść, a dzięki niej można jeszcze zdrowo żyć. Gęś obniża zły cholesterol. Dlatego jest taką rewolucją w prawidłowych nawykach - dodaje gość Programu 1 Polskiego Radia.
Polska gęsina podbija świat
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Eksport gęsiny sięga około 20 tys. ton rocznie. Głównym odbiorcą są Niemcy. W 2017 roku wartość eksportu gęsiny z Polski wyniosła 90,4 mln euro, a sam rynek niemiecki odpowiadał za 75 mln euro. Drugim co do wielkości rynkiem zbytu dla polskiej gęsiny jest Hongkong. Tylko w roku 2019 trafiło tam 1,8 tys. ton tego produktu.
Fb/Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi
Zobacz też:
Tytuł audycji: Agrofakty
Prowadzący: Tomasz Matusiak
Data emisji: 4.05.2021
Godzina emisji: 5.34
mg
Prozdrowotne właściwości gęsiny. "Jest idealna dla małych dzieci i osób starszych" - Jedynka - polskieradio.pl