W dniach 25 i 26 października, po raz trzeci, odbędzie się Kongres "Zdrowie Polaków" pod patronatem Polskiego Radia. W programie rozmowy i debaty, które będzie można śledzić również online. Jednym z tematów, którym prelegenci poświęcą wykłady, jest wspieranie odporności organizmu przy pomocy żywności i żywienia. Wielkimi krokami zbliża się jesień, pora sprzyjająca przeziębieniom i infekcjom. W dodatku wciąż wisi nad nami widmo koronawirusa.
W tej sytuacji dobrze wiedzieć, w jaki sposób przy pomocy metod naturalnych nie tylko ustrzec się przed zachorowaniem, ale również łagodzić objawy w sytuacji, w której nasz stan nie wymaga hospitalizacji. Przy łagodzeniu dolegliwości, sprawdza się dieta lekkostrawna. - Rosół, gotowany kurczak, ryby, warzywa takie jak papryka czerwona, kapusta czerwona, cebula czerwona - wylicza prof. Maria Borawska, bromatolog i farmakolog.
Witamina D - kluczowy dla odporności składnik
Choć suplementy diety również są istotne, to należy pamiętać, że nie wszystkie reklamowane specyfiki są odpowiednie dla różnych przypadków. Każdy z nich, musi być odpowiednio dobrany i dopasowany indywidualnie. - Zawartość witamin i pierwiastków poprzez znaczną uprawę, została obniżona w produktach. Kluczowa jest witamina D. Osoby starsze, powinny ją przyjmować przez cały rok. Uważa się, że takie minimum niezbędne dla hamowania np. koronawirusa, wynosi 40 nanogramów na mililitr. Przy chorobach nowotworowych, wskazane jest wyższe stężenie tej witaminy, do 80 nanogramów - dodaje.
Gość audycji podkreśla, że kluczowe jest określenie zawartości witaminy D we krwi. Można to zrobić za dodatkową opłatą przy okazji profilaktycznych badań w laboratorium. By samo przyjmowanie witaminy D przynosiło konkretne efekty, warto zwracać uwagę na jej przyswajalność. Częstym błędem jest popijanie kapsułek zwykłą wodą. - Najlepiej, kiedy ta witamina podana jest od razu w kapsułce z olejem przy okazji spożywania śniadania, nawet z bułką z masłem. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach - tłumaczy prof. Maria Borawska.
Zobacz też:
Ryby, warzywa i ... orzechy brazylijskie
W celu wspomożenia odporności organizmu warto zadbać o systematyczne dostarczanie mu kwasów omega-3. Możemy przyjmować je w postaci suplementów, najprościej jednak wprowadzić do naszego jadłospisu ryby. Niedobór witaminy C można za to uzupełnić, spożywając owoce i warzywa, tu jednak również warto pamiętać o kilku zasadach. - Polifenole, które są naturalnymi substancjami przeciwdrobnoustrojowymi, w większej ilości występują w warzywach surowych niż w gotowanych - przypomina gość audycji.
Często cierpimy również na niedobór selenu i cynku. Ten pierwszy pierwiastek występuje między innymi w orzechach brazylijskich. - Badania w Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazały, że dwa, trzy orzechy dziennie wystarczą, żebyśmy pokryli zapotrzebowanie na selen w naszym organizmie. Jest on niezbędny chociażby dla funkcjonowania naszej tarczycy - wyjaśnia prof. Borawska. W tym przypadku przyjmowanie suplementów może spowodować przedawkowanie, to zaś prowadzi do skutków ubocznych.
Patronem Kongresu "Zdrowie Polaków" jest Polskie Radio.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: prof. Maria Borawska (bromatolog, farmakolog, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku)
Data emisji: 5.10.2021
Godzina emisji: 11.20
mg