Jaką wartość odżywczą mają teraz warzywa szklarniowe?
Alicja Kalińska, dietetyk, zwraca uwagę, że dostępne dzięki postępowi technologicznemu cały rok warzywa różnią się znacznie od tych sezonowych. - One nie są za bardzo odżywcze - mówi o dostępnych w sklepach pomidorach czy ogórkach. Oczywiście są urozmaiceniem diety, bo w naszych warunkach sezonowe warzywa teraz to warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszka czy seler. Jej zdaniem więcej pożytku dla zdrowia przyniesie jedzenie mrożonek. - Jeśli zbierane były w sezonie i w ciągu 24 godzin trafiły zblanszowane do torebki, to zachowały dużo witamin, łącznie z witaminą C - podkreśla. Radzi, aby mrożonki gotować bardzo krótko.
Gość Programu 1 Polskiego Radia zaleca również, aby zamiast bladych, bezwonnych pomidorów używać np. przecierów. - Przetworzone w sezonie pomidory będą dla nas bogatym źródłem likopenu, czego w świeżych nie ma w takiej ilości - wyjaśnia. A on jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Zaleca generalnie pomidory na ciepło w sosach czy w zupach.
Unikać przetworów zawierających ocet
Bardzo zdrowe są kiszonki. Kiedyś kisiło się warzywa, aby przedłużyć ich trwałość. Na przedwiośniu świetnie uzupełniały brak świeżych warzyw. Należy przy tym pamiętać, że ogórki konserwowane to nie to samo, co kiszone. - Generalnie starajmy się unikać przetworów, do których dodano ocet - mówi.
Dobre dla zdrowia jest jedzenie rodzimych owoców, takich jak jabłka i gruszki, przechowywanych w chłodniach. Ale nie należy gardzić też sprowadzanymi cytrusami, bogatymi w witaminę C. - O tej porze dla nas to jest sezon na te owoce - wyjaśnia.
Cebula i czosnek powinny być stale obecne w diecie
Niezależnie od pory roku w domu powinny gościć cebula i czosnek. - To skarbnica siarki, która jest odpornościowa - wyjaśnia. Siarka świetnie też działa na włosy, które w zimie były gniecione pod czapką, i na paznokcie. Zauważa, że to jest więc nie tylko odporność, ale i uroda. Uprzedza, żeby z czosnkiem i cebulą nie przesadzać. Lepiej jeść je systematycznie w mniejszych ilościach niż dużą porcję raz na jakiś czas. Poza tym czosnek ma specyficzny zapach, który nie wszyscy lubią.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Alicja Kalińska (dietetyk, specjalistka z zakresu żywienia, a także wpływu diety na zdrowie i urodę)
Data emisji: 18.02.2022
Godzina emisji: 11.20
ag
Co jeść, żeby być zdrowym i pięknym. Dietetyk o żywieniu na przedwiośniu - Jedynka - polskieradio.pl