Czym możemy się pochwalić?
Dużą popularnością na rynku cieszą się produkty superfoods. Jest to umowna nazwa przypraw, warzyw, owoców czy ryb, które zawierają bardzo wiele witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Za sprawą ich egzotycznego pochodzenia konsumenci chętnie uzupełniają dietę nasionami chia, jagodami goji. Jak tłumaczy Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i edukator żywieniowy, lista naszych lokalnych superfoods jest długa. - Puddingi z nasionami chia podbiły kubki smakowe osób dbających o zdrowie. To nasiona z wysoką zawartością kwasów omega-3, błonnika, magnezu i z tego powodu zostały okrzyknięte superfoods - mówi. - Natomiast siemię lniane zawiera lignany, jedne z najsilniejszych antyoksydantów, a dodatkowo ma prawie o 20 proc. więcej kwasów omega-3 - podkreśla ekspert.
Zamiennikiem słynnych jagód goji jest żurawina, która ma wiele właściwości leczniczych. - Jagody goji jest to bomba antyoksydantów w tym witaminy C, niestety podatnej na straty podczas suszenia i transportu - wyjaśnia dietetyk.
Aronia - bogactwo witamin
Owoce aronii są pełne witamin, przeciwutleniaczy i innych substancji aktywnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Porównywane do nich są jagody acai. - Amazońskie jagody acai mają największy potencjał antyoksydacyjny ze wszystkich owoców świata. Aronia spokojnie może iść w szranki ze wszystkimi amerykańskimi koleżankami, ale niestety, choć uznana przez naukowców, to nie ma dobrego PR-u - przyznaje Magdalena Kartasińska. - Żaden owoc na świecie nie przewyższa aronii zawartością polifenoli i antocyjanów - dodaje.
Czytaj również:
Zdrowie i lepsze samopoczucie
Sylwia Pacyna z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej tłumaczy, że polskie zamienniki produktów zza oceanu korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. - Zwłaszcza owoce jagodowe są źródłem chlorofilu, m.in. zielonolistne warzywa. Ich regularne spożywanie przynosi również wiele korzyści dla zdrowia - przyznaje.
Kolejne zalety lokalnych superfoods to niższa cena i gwarantowana świeżość. Magdalena Kartasińska podkreśla, że powinny być one jedynie dodatkiem do diety. - Jedzmy dużo kasz, warzyw, owoców i dużo przypraw, z których każde na swój sposób będzie rewelacyjnym superfoodsem - radzi. - Zacznijmy korzystać z tego dobra, które mamy w warzywniakach i na straganach, nawet łąki pod lasem są pełne zdrowych produktów i będą pełne coraz bardziej - przekonuje ekspert.
Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia. Niestety badanie żywieniowe i nawyki pracujących Polaków pokazały, że 50 proc. nie je codziennie owoców, a aż 40 proc. przyznało, że w ich posiłkach nie ma warzyw, które, przypomnimy, są jednym z najważniejszych składników diety.
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Materiał: Klaudia Porębska
Data emisji: 5.05.2022 r.
Godzina emisji: 7.43
ans