Warzywa i owoce sezonowe - dla zdrowia i klimatu
Sezonowość polskich warzyw i owoców jest wyznaczona przez rytm pór roku. Lato stanowi pełnię sezonu na większość warzyw i owoców. Wczesną jesienią zaczynają się pojawiać cukinie, dynie, kabaczki, śliwki czy gruszki. - Mamy dużą dostępność różnych produktów. O każdej porze roku możemy sobie kupić jabłka, pomidory, owoce egzotyczne, ale okazuje się, że dostosowujemy swoją dietę do tego, co występuje lokalnie i sezonowo. To jest dobre dla naszego zdrowia i dla planety - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej.
Jak podkreśla ekspert, bardzo popularna w porze jesiennej jest dynia, która jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. - Dynia jest królową jesieni i charakteryzuje się dużą ilością betakarotenu, który odpowiada za prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci - mówi. - Z kolei jeżeli chodzi o owoce, to jesień często kojarzymy z jabłkami i gruszkami - dodaje.
Zdaniem eksperta surowe warzywa i owoce powinniśmy wykorzystywać jak najdłużej. - Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, mamy w nich bardzo dużo witamin i składników mineralnych - wylicza.
Domowe przetwory z warzyw i owoców
Marynowana papryka, przecier pomidorowy, kapusta, sałatki, dżemy, powidła, kompoty, grzyby… Wbrew pozorom przygotowanie własnych przetworów na zimę nie jest takie trudne. Czy do przetworów z owoców trzeba dodać cukier? - Im bardziej dojrzałe owoce, tym więcej mają w sobie naturalnych cukrów i wtedy mamy taką możliwość, żeby ograniczyć w przetworach dodatkowy cukier. W zastępstwie możemy wykorzystać substancje słodzące, które dosyć dobrze nadają się do tworzenia przetworów - wyjaśnia gość Jedynki. - Wykorzystywać można także przyprawy - m.in. cynamon, kardamon - które mają właściwości przeciwutleniające, więc przetwory będą się mniej psuły oraz będą lepiej zabezpieczone - słyszymy w audycji.
Czytaj również:
Kiszonki - bogactwo smaku i dobra
Kiszone warzywa to nie tylko produkty o wyjątkowej kompozycji smaków, są też niesamowicie bogate w witaminy z grupy B oraz E, K, C. - Ponadto w naturalny sposób przyczyniają się do wytworzenia różnorodności mikroflory jelitowej, która wpływa na naszą odporność i samopoczucie - mówi Klaudia Wiśniewska. - Regularne spożywanie kiszonek zapewnia nam dobre funkcjonowanie i dobrą pracę jelit, a to przekłada się na wysoką odporność - podkreśla gość "Czterech pór roku".
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Agnieszka Kunikowska
Gość: Klaudia Wiśniewska (dietetyk kliniczny z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej)
Data emisji: 2.09.2022 r.
Godzina emisji: 9.38
ans
Jak ze zmianami pór roku zmienia się nasza dieta? - Jedynka - polskieradio.pl