Wybierając się na grzybobranie, powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, gdzie możemy natrafić na grzyby. Powód? - W Polsce są takie miejsca, gdzie będziemy chodzić z pustym koszykiem… Chyba że będziemy chcieli zbierać huby, co też jest ciekawym zajęciem. Niektóre z nich mogą mieć właściwości prozdrowotne - zauważa prof. Marta Wrzosek, dr hab. nauk biologicznych, mykolog, rzecznik Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego.
Zdaniem prof. Marty Wrzosek na grzybobranie warto wybrać się na Śląsk, w Sudety lub ewentualnie w góry.
Jak odróżnić grzyby?
Jeżeli nie mamy dużego doświadczenia, wrzucajmy do koszyka te grzyby, które znamy najlepiej. - To bardzo dobra strategia - mówi wprost prof. Marta Wrzosek.
- W szczególności należy uważać z grzybami, które mają zielonkawe albo białe kapelusze, dlatego jeżeli zbieramy gąski zielonki albo pieczarki, musimy być bardzo ostrożni. Z kolei jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do zbioru wyłącznie kurek, podgrzybków czy borowików, to właściwie nic nam nie grozi. Możemy tylko natrafić na goryczaka żółciowego, który zepsuje nam potrawę, ale nas nie zatruje - dodaje.
Ekspert Programu 1 podpowiada, że warto wyciągać trzon grzyba w całości. - U nasady trzonu często znajdują się cechy, które pomagają nam w identyfikacji grzybów najbardziej niebezpiecznych. Myślę tutaj o muchomorze zielonawym, zwanym również sromotnikowym, który u nasady trzonu ma bulwę i pochwę, czyli mięsistą skórkę, na której jest osadzony. Jeżeli zobaczymy taką bulwę i pochwę, właściwie powinniśmy ten grzyb odrzucić - słyszymy.
Gdzie możemy sprawdzić nasze grzyby?
Prof. Marta Wrzosek zwraca uwagę, że "zasadniczo każdy sanepid jest zobowiązany mieć człowieka wyszkolonego w rozpoznawaniu grzybów i przeprowadzić takie sprawdzanie koszyka". Dlatego jeżeli nie jesteśmy pewni swoich zbiorów, możemy udać się właśnie w to miejsce.
Specjalistka zachęca słuchaczy również do odwiedzenia Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Uczelnia i Polskie Towarzystwo Mykologiczne prowadzą w poniedziałki we wrześniu i październiku w godz. 16.00-18.00 konsultacje, podczas których można m.in. sprawdzić zawartość koszyka.
Warto także chodzić na kursy na klasyfikatora grzybów świeżych bądź śledzić strony internetowe poświęcone grzybom czy grupy zainteresowań w mediach społecznościowych. - To jest taka pierwsza bardzo dobra szkoła - twierdzi prof. Marta Wrzosek.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Maciej Kurzajewski
Gość: prof. Marta Wrzosek (dr hab. nauk biologicznych, mykolog, rzecznik Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego)
Data emisji: 8.09.2022 r.
Godzina emisji: 9.33
DS
Sezon na grzybobranie. Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? - Jedynka - polskieradio.pl