Jaka dieta na przełomie jesieni i zimy?

Data publikacji: 16.11.2022 11:20
Ostatnia aktualizacja: 17.11.2022 15:30
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Jak powinna wyglądać nasza dieta w czasie chłodniejszych miesięcy i zimy?
Jak powinna wyglądać nasza dieta w czasie chłodniejszych miesięcy i zimy? , Autor - Shutterstock/Foxys Forest Manufacture
Rozgrzewające dania jednogarnkowe? Pożywne zupy? Kiszonki? Na przełomie jesieni i zimy żywność powinna mam dostarczać składników, które wzmacniają odporność. Zatem jakie produkty wybierać, a których unikać? 

Gabriela Słowińska, dietetyk, zwraca uwagę na zróżnicowanie diety. Ważne, żeby produkty, które spożywamy w ciągu dnia, były pełnowartościowe. - Dieta musi być zrównoważona i dostosowana do tego, jakie mamy potrzeby - podkreśla. - Zapominamy często o rzeczy, która jest bardzo ważna, jeżeli chodzi o odporność, czyli piciu wody. Pomaga nam ona w szczelności błon śluzowych. Dziennie powinniśmy wypić około 2 litrów wody, ale również innych napojów, m.in. naparów ziołowych czy owocowych. Kawa i herbata niestety nas nie nawadniają - mówi. 

W czasie jesienno-zimowym aktywność fizyczna się zmniejsza, dlatego warto ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. - Mamy trochę mniej ruchu i nie ma gdzie tego cukru spalić, więc należy go ograniczyć - stwierdza gość Jedynki. 

Witamina D

Organizm człowieka wytwarza ją pod wpływem światła naturalnego. Jednak jesienią i zimą słońce często schowane jest za chmurami, więc należy suplementować ten składnik. - Niestety witamina D występuje w niewielu produktach spożywczych. W sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy odpowiednie nasłonecznienie, ok. 15-20 minut przebywania na słońcu wystarcza. W grudniu tego słońca mamy mało, więc zalecałabym suplementację - wyjaśnia dietetyk. - Tłuste ryby morskie to jest jedyne właściwe źródło, które możemy uznać za wartościowe, jeżeli chodzi o uzupełnienie tej witaminy - dodaje. 

Menu na jesień 

Zdrowy sposób odżywiania to nie tylko odpowiednio zbilansowane posiłki. Istotne jest również to, ile posiłków dziennie zjadamy. - Zachęcałabym do tego, żeby rozpoczynać dzień od śniadania, zwłaszcza produktów, które trochę nas rozgrzeją, dodadzą energii, ale też nie obciążą, czyli unikajmy tłustych dań - zaznacza Gabriela Słowińska. - Dobrym pomysłem jest owsianka. Można dodać do niej tarte jabłko, które dostarczy nam witaminę C. Możemy również dodać orzechy bądź pestki dyni, która zawiera dużo cynku - radzi ekspert. 

- Korzystajmy z sezonowych produktów, one mają dużą wartość odżywczą, a poza tym nie obciążą nam portfela - dodaje. 

Dynia 

POSŁUCHAJ

08:42

Jak powinna wyglądać nasza dieta na przełomie jesieni i zimy? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Czytaj również:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Gość: Gabriela Słowińska (dietetyk)

Data emisji: 16.11.2022 r. 

Godzina emisji: 9.36

ans/kor

Jedynka w drodze
Jedynka w drodze
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.