Wigilijna zupa grzybowa

Data publikacji: 13.12.2022 10:40
Ostatnia aktualizacja: 13.12.2022 10:44
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Shutterstock/Elena_Tavi
Wczoraj były uszka, a dzisiaj coś, do czego resztki po lepieniu uszek bardzo się przydadzą – jeśli mają Państwo skrawki ciasta z lepienia uszek – proszę z nich skroić gruby makaron do zupy, a jeśli została woda z moczenia grzybów – to albo do zupy, albo postnej kapusty będzie jak znalazł. A przepis na grzybową zupę jest o wiele mniej pracochłonny, niż sposób przygotowania uszek.

POSŁUCHAJ

01:26

Wigilijna zupa grzybowa Małgorzaty Raduchy (Jedynka)

 

Przepis:

40 dkg grzybów suszonych moczymy we wrzątku ok półtorej godziny

1 dużą cebulę podsmażamy na maśle

Przygotowujemy bulion warzywny – warzywa zostawiamy do skrojenia na sałatkę

Gdy grzyby zmiękną – w całości wrzucamy je do bulionu, gotujemy przez około pół godziny, potem dodajemy podsmażoną cebulę. Zagotowujemy. Na koniec zabielamy śmietaną 185 i obsypujemy siekaną zieleniną – proszę się nie bać kolendry- świetnie podbija smak grzybów! Zupę wlewamy na talerze, na których jest już ugotowany nasz makaron po-uszkowy.

Smacznego! A jutro – rosół z kaczki!

 




Przy muzyce o sporcie
Przy muzyce o sporcie
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.