Rozgrzewający rosół... z kaczki

Data publikacji: 14.12.2022 10:40
Ostatnia aktualizacja: 14.12.2022 12:41
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Shutterstock/Madeleine Steinbach
Ach, babciny rosół, który nie tylko rozgrzewał, ale i poprawiał humor. A może by tak zrobić taki wyjątkowy świąteczny z kaczki?

POSŁUCHAJ

01:23

Rozgrzewający rosół z kaczki według Małgorzaty Raduchy (Jedynka)

Jak najbardziej polecam. Mamy całą kaczkę, której mięso możemy wykorzystać po upieczeniu jako farsz do pierogów, a pozostałe części – wytrybowany korpus, skrzydła i szyję, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy.

Gdy się tylko zagotuje - zbieramy powstałe na powierzchni szumy i wtedy dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę opaloną nad palnikiem i kawałek obranego imbiru.

Całość gotujemy jeszcze około półtorej godziny, na koniec doprawiamy kilkoma łyżkami wody po moczeniu grzybów. Podajemy z makaronem i posiekaną zieleniną – polecam świeży lubczyk.

Smacznego!

Małgorzata Raducha

 




cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.