Oto składniki:
10 gr kakao
Ok pół kg mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół kostki masła
200 ml miodu
1 całe jajko
50 gr cukru pudru
Najpierw rozpuszczamy miód z masłem stale mieszając, odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy suche składniki, po ich wymieszaniu dodajemy całe jajko oraz masę miodowo – maślaną. Zagniatamy na gładką masę, której pozwalamy odpocząć w chłodzie lodówki przez pół godziny.
W tym czasie mieszamy słoik powideł śliwkowych z 2 łyżkami kakao – to będzie nasze nadzienie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na cienki placek, w którym wykrawamy szklanką kółka. Na każde kładziemy łyżkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem dociskając brzegi.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez kwadrans w temp 180 st. Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem z ubitego białka lub dowolną polewą domowej roboty.
Smacznego!
Świąteczne pierniczki według przepisu Małgorzaty Raduchy - Jedynka - polskieradio.pl