Świąteczne pierniczki według przepisu Małgorzaty Raduchy

Data publikacji: 15.12.2022 10:50
Ostatnia aktualizacja: 15.12.2022 10:52
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Shutterstock/New Africa
Nie ma nic bardziej magicznego i jednocześnie radosnego niż rodzinne pieczenie pierniczków.

POSŁUCHAJ

01:42

Świąteczne pierniczki Małgorzaty Raduchy (Jedynka)

 

Oto składniki:

10 gr kakao

Ok pół kg mąki pszennej

2 łyżki przyprawy do pierników

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pół kostki masła

200 ml miodu

1 całe jajko

50 gr cukru pudru


Najpierw rozpuszczamy miód z masłem stale mieszając, odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy suche składniki, po ich wymieszaniu dodajemy całe jajko oraz masę miodowo – maślaną. Zagniatamy na gładką masę, której pozwalamy odpocząć w chłodzie lodówki przez pół godziny.

W tym czasie mieszamy słoik powideł śliwkowych z 2 łyżkami kakao – to będzie nasze nadzienie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na cienki placek, w którym wykrawamy szklanką kółka. Na każde kładziemy łyżkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem dociskając brzegi.

Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez kwadrans w temp 180 st. Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem z ubitego białka lub dowolną polewą domowej roboty.

Smacznego!

 

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.