Najpierw składniki:
Ciasto:
- 350 gr/ 2 szklanki mąki pszennej
- 30 gr/ 3 płaskie łyżki kakao
- 70 gr/ 1/3 szklanki cukru
- 70 gr masła
- 35 gr świeżych drożdży
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
Masa:
- 400 gr gotowej masy makowej, 1 jajko i 1 łyżka mleka
Polewa wg uznania, ja polecam taką:
- 100 gr / niecała szklanka cukru pudru
- 1 białko kurze
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa albo zestaw bakalii kandyzowanych
Drożdże ucieramy z łyżką cukru do rozpuszczenia, a jajka ucieramy z pozostałym cukrem.
Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy masło i razem wszystko siekamy, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, masę jajeczną i śmietanę.
Całość najpierw mieszamy, potem zgniatamy do uzyskania gładkiej masy i odkładamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Potem wałkujemy w prostokąt grubości 1 cm i smarujemy jego powierzchnię białkiem roztrzepanym z mlekiem.
Nakładamy masę makową i całość zwijamy w rulon, który przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu pozwalamy wyrosnąć przez ok 40 min.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 40 min.
Gdy ostygnie – polewamy polewą i obsypujemy kandyzowanymi bakaliami.
Smacznego!
Małgorzata Raducha poleca struclę z makiem - Jedynka - polskieradio.pl