Duże zainteresowanie
Jadłodzielnie w Polsce funkcjonują od 2016 roku i szybko zdobyły popularność. Są jednym z najlepszych sposobów na podzielenie się żywnością, która pozostaje np. po świętach, z osobami potrzebującymi. Warto pamiętać, żeby pozostawione w jadłodzielniach produkty były prawidłowo opisane. - Nie zostawiamy produktów, które mają termin ważności "na styku" lub psujących się. Ważne, żeby dobrze je opisać, zostawić karteczkę z nazwą potrawy i datą, kiedy została przyrządzona, aby osoba częstująca się nie musiała niepotrzebnie zaglądać do środka i jej naruszać - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia Ewa Pakuła, wolontariuszka Foodsharing Wrocław. - My bierzemy produkty z różnych miejsc, m.in. ze sklepów, restauracji, cateringów firmowych, ze sklepów osiedlowych, czyli miejsc, które decydują się z nami współpracować - dodaje.
Termin ważności
Warto również czytać etykiety. Nie wszystko, co jest po terminie, trzeba wyrzucać, dlatego znajomość różnicy "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do" jest taka ważna. - To są zupełnie dwie inne daty, "najlepiej spożyć przed" to data minimalnej trwałości i dotyczy głównie produktów suchych, trwałych. To jest taki termin, do którego producent gwarantuje, że produkt będzie miał wszystkie swoje właściwości organoleptyczne i aromatyczne zachowane w stu procentach, ale po tym terminie dalej jest przydatny do spożycia - wyjaśnia Helena Sokołowska, wolontariuszka z Foodsharing Warszawa. - Produktów, które wymagają przechowywania w chłodnych miejscach, np. mięsa, nabiału, warzyw, na których widnieje data przydatności do spożycia, nie należy dla bezpieczeństwa spożywać po upływie terminu ważności - podkreśla gość Jedynki.
Czy można długo przechowywać zupy? - Bezpiecznym czasem, kiedy można proponować takie jedzenie, są minimalnie trzy dni. Jeżeli zupa jest przechowywana w lodówce, myślę, że do ok. tygodnia będzie dobra do spożycia - tłumaczy Helena Sokołowska.
Zanim odda się jedzenie do punktu, warto sprawdzić, jakimi produktami można się podzielić, a jakimi nie. - Zarówno surowe mięso, jak i jaja nie powinny trafiać do jadłodzielni - zaznacza Ewa Pakuła.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Agnieszka Kunikowska
Goście: Ewa Pakuła (wolontariuszka Foodsharing Wrocław), Helena Sokołowska (wolontariuszka z Foodsharing Warszawa)
Data emisji: 27.12.2022 r.
Godzina emisji: 9.38
ans/kor
Żywność po świętach. Zamiast wyrzucać, odwiedź jadłodzielnię - Jedynka - polskieradio.pl