Jak mówi Marek Skrzydlak, sprzedawca jednej z warszawskich cukierni, poza tradycyjnymi pączkami z różą, dużą popularnością cieszą się pączki z różnego rodzaju polewami. - Mamy polewy z białej czekolady, karmelowe, pistacjowe - wymienia. - Na wszystkich tych polewach mamy m.in. owoce. - Mamy również pączki z nadzieniami z wiśnią, wieloowocowe, ale jednak najbardziej popularne w Polsce są pączki z różą - dodaje.
Faworki - wizytówka tłustego czwartku?
Polacy chętnie wybierają w tłusty czwartek faworki, zwane również w niektórych regionach Polski chrustami lub chruścikami. Są to ciastka przygotowane na bazie ciasta z dodatkiem kwaśnej śmietany i smażone na głębokim oleju lub smalcu. - Cały karnawał to jest święto pączków i faworków. Często kupujący pytają nas, czy mamy chrust, czyli te nasze pospolite faworki. Myślę, że jest to uzupełnienie tłustego czwartku, ponieważ w ten dzień najważniejsze są jednak pączki - podkreśla Marek Skrzydlak.
Nadmiar słodkości a zdrowa dieta
Tłusty czwartek to dla wielu osób idealna okazja, by pochłonąć ogromne ilości pączków, faworków i innych słodkości. Krążą pogłoski, że pączki zjedzone tego dnia wcale nie tuczą. - To, że pączek może mieć 300-500 kalorii, tak naprawdę nie powinno generować uczucia niepokoju czy lęku przed kaloriami. Zjedzenie jednego pączka nie jest w stanie wpłynąć na masę naszego ciała - mówi Paula Gosa, dietetyk. - Dobrze jest pamiętać o zasadzie "80 na 20", czyli 80 proc. naszej diety powinny stanowić produkty zdrowe o wysokiej wartości odżywczej, m.in. warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a 20 proc. naszej diety to są produkty rekreacyjne, czyli żywność, która ma służyć przyjemności - zaznacza ekspert.
- Ta zasada powinna obowiązywać nie tylko w tłusty czwartek, ale powinniśmy się nią kierować na co dzień - radzi.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Ekspres Jedynki
Prowadził: Patryk Michalski
Materiał: Klaudia Porębska
Data emisji: 16.02.2023
Godzina emisji: 15.17
ans