Najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Fakty i mity na temat śniadania

Data publikacji: 24.04.2023 11:17
Ostatnia aktualizacja: 24.04.2023 11:27
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Z czego powinno się składać odpowiednie śniadanie?
Z czego powinno się składać odpowiednie śniadanie?, Autor - stockcreations/Shutterstock
Przez lata wokół śniadań narosło wiele mitów. Nazywamy je najważniejszym posiłkiem dnia, jednak ile w tym prawdy? Część ekspertów sugeruje wręcz, że dorośli powinni je pomijać. Aby rozwiać wątpliwości, przy okazji Europejskiego Dnia Śniadania przyjrzeliśmy się faktom i mitom, jakie wiążą się z tym posiłkiem.

Zacznijmy od najpopularniejszego stwierdzenia - czy śniadanie istotnie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia? Ze względu na upowszechnienie się pracy zdalnej nie jest to tak oczywiste. - Pracując z domu, mamy lepszy dostęp do zaopatrzenia i lodówki. Dla jednych to powód do radości, bo wreszcie zaczęli jeść regularnie, a dla innych duży problem, bo można za często zaglądać do lodówki i robić przegląd półek - wyjaśnia dr Alicja Kalińska, dietetyczka kliniczna. 

Ekspertka zaznacza, że choć rzeczywiście śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, nie musimy go spożywać natychmiast po przebudzeniu. - Podejdźmy do tego zdroworozsądkowo. Jedzmy śniadanie w pierwszej części dnia. Możemy to sobie wyliczyć do godz. 12 - podpowiada dietetyczka.

- Najważniejsze jest, żebyśmy się nawadniali. Nasz mózg jest zbudowany przede wszystkim z wody, to też najbardziej nawodniony organ. Jeżeli pracujemy nim dość szybko po przebudzeniu, dostarczmy mu najpierw tego, czego potrzebuje - dodaje gość "Czterech pór roku".

Czytaj także:

Wsłuchać się w organizm

Dietetyczka proponuje, aby w planowaniu codziennej diety zdecydować się na jeden z dwóch modeli żywienia: "śniadanie, lunch i obiadokolacja", bądź "śniadanie, obiad i lekka kolacja". - Naprawdę dzielimy się na dwie grupy i zupełnie inaczej funkcjonujemy. Jedni są bardziej efektywni w nocy i wolą później wstać, a inni na odwrót - wyjaśnia ekspertka.

Jak mówi dr Alicja Kalińska, w wyborze modelu żywienia pomoże nam nasz własny organizm. - Nasze ciało jest naprawdę bardzo mądre. Jeżeli pędzimy przez życie, to przestajemy słuchać naszych potrzeb i ustawiamy się w ogonku na samym końcu - po rodzinie, szefie, dzieciakach i innych rzeczach. Wtłaczamy w ten sposób nasze ciało do więzienia, gdzie ma się stosować do nienaturalnych dla niego zasad - zaznacza rozmówczyni Daniela Wydrycha.

Lekkie, czyli lekkostrawne

Powszechnie wiadomo, że śniadanie powinno być lekkie. Jak jednak zaznacza gość "Czterech pór roku", nie chodzi o spożywanie małych porcji. W tym przypadku "lekkie" oznacza "lekkostrawne". - Jedna parówka, czy jedno jajko, to za mało - podkreśla dr Alicja Kalińska. 

Z czego powinno się składać lekkostrawne śniadanie? - Najdłużej trawimy białko, najbardziej nas ono syci. Jeżeli natomiast chcemy odżywiać się lepiej i regularnie, to możemy zjeść urozmaicone śniadanie z warzywami, białkiem w niewielkich ilościach i dobrym pieczywem z ziarnami - podpowiada dietetyczka.


POSŁUCHAJ

04:57

Słynne śniadania ze świata sztuki (Cztery pory roku/Jedynka)

 


POSŁUCHAJ

09:05

Fakty i mity na temat śniadania (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Daniel Wydrych

Gość: dr Alicja Kalińska (dietetyczka kliniczna)

Data emisji: 24.04.2023

Godziny emisji: 9.22, 9.41

qch

Teatr! To lubię
Teatr! To lubię
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.