Zacznijmy od najpopularniejszego stwierdzenia - czy śniadanie istotnie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia? Ze względu na upowszechnienie się pracy zdalnej nie jest to tak oczywiste. - Pracując z domu, mamy lepszy dostęp do zaopatrzenia i lodówki. Dla jednych to powód do radości, bo wreszcie zaczęli jeść regularnie, a dla innych duży problem, bo można za często zaglądać do lodówki i robić przegląd półek - wyjaśnia dr Alicja Kalińska, dietetyczka kliniczna.
Ekspertka zaznacza, że choć rzeczywiście śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, nie musimy go spożywać natychmiast po przebudzeniu. - Podejdźmy do tego zdroworozsądkowo. Jedzmy śniadanie w pierwszej części dnia. Możemy to sobie wyliczyć do godz. 12 - podpowiada dietetyczka.
- Najważniejsze jest, żebyśmy się nawadniali. Nasz mózg jest zbudowany przede wszystkim z wody, to też najbardziej nawodniony organ. Jeżeli pracujemy nim dość szybko po przebudzeniu, dostarczmy mu najpierw tego, czego potrzebuje - dodaje gość "Czterech pór roku".
Czytaj także:
Wsłuchać się w organizm
Dietetyczka proponuje, aby w planowaniu codziennej diety zdecydować się na jeden z dwóch modeli żywienia: "śniadanie, lunch i obiadokolacja", bądź "śniadanie, obiad i lekka kolacja". - Naprawdę dzielimy się na dwie grupy i zupełnie inaczej funkcjonujemy. Jedni są bardziej efektywni w nocy i wolą później wstać, a inni na odwrót - wyjaśnia ekspertka.
Jak mówi dr Alicja Kalińska, w wyborze modelu żywienia pomoże nam nasz własny organizm. - Nasze ciało jest naprawdę bardzo mądre. Jeżeli pędzimy przez życie, to przestajemy słuchać naszych potrzeb i ustawiamy się w ogonku na samym końcu - po rodzinie, szefie, dzieciakach i innych rzeczach. Wtłaczamy w ten sposób nasze ciało do więzienia, gdzie ma się stosować do nienaturalnych dla niego zasad - zaznacza rozmówczyni Daniela Wydrycha.
Lekkie, czyli lekkostrawne
Powszechnie wiadomo, że śniadanie powinno być lekkie. Jak jednak zaznacza gość "Czterech pór roku", nie chodzi o spożywanie małych porcji. W tym przypadku "lekkie" oznacza "lekkostrawne". - Jedna parówka, czy jedno jajko, to za mało - podkreśla dr Alicja Kalińska.
Z czego powinno się składać lekkostrawne śniadanie? - Najdłużej trawimy białko, najbardziej nas ono syci. Jeżeli natomiast chcemy odżywiać się lepiej i regularnie, to możemy zjeść urozmaicone śniadanie z warzywami, białkiem w niewielkich ilościach i dobrym pieczywem z ziarnami - podpowiada dietetyczka.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Daniel Wydrych
Materiał: Małgorzata Raducha
Gość: dr Alicja Kalińska (dietetyczka kliniczna)
Data emisji: 24.04.2023
Godziny emisji: 9.22, 9.41
qch