Ten zapach słońca, miodu i lata został z nią na całe życie jak wspomnienie szczęścia, które pozwala przetrwać każdą, nawet najgorszą zimę".
- Dla mnie macierzanka to tak jak przyjaciółka. Jak przychodzą trudne chwile, to zaparzam macierzanki i zamiast rozpaczać, dręczyć się, lepiej wczuć się w ten zapach i smak i radość przyjdzie. Opowiadam o tym wszędzie, czasami rozmowy się zaczynają niewinnie, a kończy się na zielu i na macierzance - mówi bohaterka reportażu.
Jak dodaje, w dawnych czasach na wsiach rzadko przygotowywano napary z herbaty, rzadko parzono kawę. Napojem była m.in. macierzanka, która jest cudownym zielem dla kobiet. - Szczęśliwe chwile mi się skojarzyły z tym ziółkiem (...) babcia parzyła te zioła, a ja tę tradycję przejęłam.
Czytaj również:
Reportażyści Studia Reportażu jeżdżą po Polsce i świecie w poszukiwaniu ciekawych spraw i ludzi. Wielokrotnie inicjatorami podejmowanych przez nas tematów są wierni słuchacze reportaży. Telefony słuchaczy, listy (i te tradycyjne, i elektroniczne) są dowodem, że wysiłek reportażystów ma sens, że są potrzebni, że ich trud poprawiania świata przynosi konkretne, społecznie oczekiwane efekty.
Tytuł reportażu: "Zapach macierzanki"
Autorka: Agnieszka Czyżewska-Jacquemet (Radio Białystok)
Data emisji: 1.12.2023
Godzina emisji: 0.20
ans
Reportaż "Zapach macierzanki". Zioła i ich wpływ na nasze życie [POSŁUCHAJ] - Jedynka - polskieradio.pl