Naukowcy podkreślają, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta w okresie jesienno-zimowym nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki witaminy D, gdyż jej głównym źródłem jest synteza skórna w kontakcie z promieniowaniem UV.
Jesienią i zimą intensywność promieniowania słonecznego jest zdecydowanie niższa niż latem czy wiosną. Do tego my więcej czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, a na zewnątrz nie wychodzimy bez grubych ubrań.
Dlatego w tym czasie każdy powinien suplementować witaminę D.
Czytaj także:
Witamina D - dlaczego jest tak ważna?
Jednym z zadań witaminy D jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie. Niedobór tej witaminy u dzieci prowadzi do krzywicy, zaburzenia mineralizacji kości i zmniejszenia masy kostnej. U dorosłych wywołuje bóle kostne, osteomalację i osteoporozę.
Witamina D ma też wpływ na naszą odporność. Jej niedobór powoduje wadliwe działanie układu odpornościowego, prowadząc m.in. do zwiększonej podatności na choroby zakaźne czy choroby autoimmunologiczne.
Czytaj także:
Witamina D - jak suplementować?
Witamina D występuje w postaci kropli lub kapsułek - dla lepszej przyswajalności - zawierających w składzie olej rybi lub roślinny oraz tabletek, które nie zawierają bazy tłuszczowej, dlatego przyjmuje się je z posiłkiem zawierającym tłuszcze.
Aby dobrać odpowiednią dawkę witaminy D3, powinniśmy skonsultować się z lekarzem lub skorzystać z porady farmaceuty. Stężenie witaminy D we krwi można sprawdzić, wykonując badanie (oznaczenie stężenia 25-OH witaminy D).
Zależnie od wieku, wagi i sytuacji zdrowotnej specjaliści zalecają przyjmowanie codziennie od 400 do nawet 4000 jednostek międzynarodowych (jm) witaminy D, czyli od 10 do 100 mikrogramów.
Czytaj także:
Witamina D - w jakich produktach występuje?
Witamina D występuje w produktach spożywczych, takich jak: żółtka jaj, mleko, żółte sery, grzyby czy tłuste ryby (najwięcej mają jej: węgorz, śledź, łosoś).
Audycja: Sygnały dnia
Prowadzili: Daniel Wydrych, Grzegorz Jankowski
Autorka materiału: Weronika Puszkar
Data emisji: 24.10.2023
Godzina emisji: 6.45
IAR/PAP/kk
Witamina D - dieta nie wystarczy, niezbędna jest suplementacja - Jedynka - polskieradio.pl