Witamina D - dieta nie wystarczy, niezbędna jest suplementacja

Data publikacji: 24.10.2023 11:23
Ostatnia aktualizacja: 24.10.2023 11:40
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Witamina D to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, mająca ogromny wpływ na zdrowie człowieka
Witamina D to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, mająca ogromny wpływ na zdrowie człowieka, Autor - CeltStudio/shutterstock.com
Naukowcy podkreślają, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta w okresie jesienno-zimowym nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki witaminy D. Dlatego w tym czasie każdy powinien suplementować tę witaminę.
  • Naukowcy podkreślają, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta w okresie jesienno-zimowym nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki witaminy D. 
  • Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna w kontakcie z promieniowaniem UV. Jesienią i zimą intensywność promieniowania słonecznego jest zdecydowanie niższa dlatego w tym czasie każdy powinien suplementować witaminę D.
  • Aby dobrać odpowiednią dawkę witaminy D3, powinniśmy skonsultować się z lekarzem lub skorzystać z porady farmaceuty. Stężenie witaminy D we krwi można sprawdzić, wykonując badanie.
  • Zależnie od wieku, wagi i sytuacji zdrowotnej specjaliści zalecają przyjmowanie codziennie od 400 do nawet 4000 jednostek międzynarodowych (jm) witaminy D, czyli od 10 do 100 mikrogramów. 

Naukowcy podkreślają, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta w okresie jesienno-zimowym nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki witaminy D, gdyż jej głównym źródłem jest synteza skórna w kontakcie z promieniowaniem UV. 

Jesienią i zimą intensywność promieniowania słonecznego jest zdecydowanie niższa niż latem czy wiosną. Do tego my więcej czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, a na zewnątrz nie wychodzimy bez grubych ubrań. 

Dlatego w tym czasie każdy powinien suplementować witaminę D.

Czytaj także:

Witamina D - dlaczego jest tak ważna?

Jednym z zadań witaminy D jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie. Niedobór tej witaminy u dzieci prowadzi do krzywicy, zaburzenia mineralizacji kości i zmniejszenia masy kostnej. U dorosłych wywołuje bóle kostne, osteomalację i osteoporozę.

Witamina D ma też wpływ na naszą odporność. Jej niedobór powoduje wadliwe działanie układu odpornościowego, prowadząc m.in. do zwiększonej podatności na choroby zakaźne czy choroby autoimmunologiczne.


Czytaj także:


Witamina D - jak suplementować?

Witamina D występuje w postaci kropli lub kapsułek - dla lepszej przyswajalności - zawierających w składzie olej rybi lub roślinny oraz tabletek, które nie zawierają bazy tłuszczowej, dlatego przyjmuje się je z posiłkiem zawierającym tłuszcze. 

Aby dobrać odpowiednią dawkę witaminy D3, powinniśmy skonsultować się z lekarzem lub skorzystać z porady farmaceuty. Stężenie witaminy D we krwi można sprawdzić, wykonując badanie (oznaczenie stężenia 25-OH witaminy D).

Zależnie od wieku, wagi i sytuacji zdrowotnej specjaliści zalecają przyjmowanie codziennie od 400 do nawet 4000 jednostek międzynarodowych (jm) witaminy D, czyli od 10 do 100 mikrogramów. 


Czytaj także:


Witamina D - w jakich produktach występuje?

Witamina D występuje w produktach spożywczych, takich jak: żółtka jaj, mleko, żółte sery, grzyby czy tłuste ryby (najwięcej mają jej: węgorz, śledź, łosoś).


  • Jak z brakami witaminy D radzą sobie Skandynawowie?

POSŁUCHAJ

03:21

Jak z brakami witaminy D radzą sobie Skandynawowie?(Sygnały dnia/Jedynka)

 

Audycja: Sygnały dnia

Autorka materiału: Weronika Puszkar

Data emisji: 24.10.2023

Godzina emisji: 6.45

IAR/PAP/kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.