- Najprostsze związki aromatyczne, czyli głównie takie, które mają dość małe cząsteczki, rzeczywiście mają bardzo mocne i dosyć charakterystyczne zapachy. Myślę, że wszyscy słuchacze wiedzą jak pachnie naftalen, który jest nazywany naftaliną. Nie jest to przyjemny zapach - opowiada prof. Marcin Stępień.
Istnieją również związki aromatyczne o przyjemniejszych zapach, które pachną np. wanilią czy migdałami.
- Natomiast związki o dużych cząsteczkach zazwyczaj są tak mało lotne, że ich zapachy są niewyczuwalne. Prawdopodobnie jakieś są, jednak nie mam okazji ich poznać. Większość związków, które obecnie syntezujemy w laboratoriach to związki, które mają tak duże cząsteczki, że nie pachną. Mają całe mnóstwo innych interesujących właściwości - dodaje prof. Marcin Stępień.
Na czym polega unikatowość nowych związków aromatycznych?
Prof. Marcin Stępień otrzymał nagrodę za zaprojektowanie i otrzymanie nowych związków aromatycznych o unikatowej strukturze i właściwościach.
- Związki aromatyczne mają jedną charakterystyczną cechę, tzn. te cząsteczki są zazwyczaj płaskie (…). Jednocześnie chemicy, m.in. ja, są bardzo zainteresowani tym, co się dzieje w obszarach, w których pewne reguły są złamane lub prawie złamane. Jedną z rzeczy, którą można próbować zrobić, to spróbować otrzymać cząsteczki, które nie będą całkiem płaskie - wyjaśnia prof. Marcin Stępień.
Jak to zrobić? - Musimy wymyślać takie reakcje chemiczne, które będą powodowały wygięcie. Tych reakcji nie ma zbyt wiele, dlatego trzeba szukać nowych sposobów, które pozwolą nam tego rodzaju wygięcie wprowadzić do cząsteczki - kontynuuje.
Co odkrył prof. Marcin Stępień?
Laureatowi nagrody udało się stworzyć metodę otrzymywania mocno wygiętych cząsteczek. - Opiera się na pomyśle konstruowania cząsteczki aromatycznej, która zawiera w sobie dosyć duży pierścień. Jeśli taki makrocykl odpowiednio skonstruujemy, to później możemy tak zaplanować reakcje, żeby powstawały wiązania wewnątrz tego makrocykla. Z racji, że jest tam trochę ciasno w środku, to możemy projektować to na różne sposoby i ta cząsteczka później nie wychodzi płaska, tylko wygięta - mówi prof. Marcin Stępień.
Czytaj także:
Prowadził: Krzysztof Michalski
Gość: prof. Marcin Stępień (Wydział Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Data emisji: 20.11.2023
Godzina emisji: 19.30
DS/pr