"Coś bym jeszcze zjadła". Dlaczego jesienią i zimą podjadamy na potęgę?

Data publikacji: 30.11.2023 09:59
Ostatnia aktualizacja: 30.11.2023 10:09
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Podjadanie - czyli jedzenie między posiłkami - to szkodliwy nawyk
Podjadanie - czyli jedzenie między posiłkami - to szkodliwy nawyk, Autor - Nicoleta Ionescu/shutterstock.com
Jesienią i zimą częściej podjadamy między posiłkami. Dlaczego? Okazuje się, że nie zawsze chodzi o to, że jesteśmy głodni. 
  • Jesienią i zimą podjadamy częściej, mamy większą ochotę na słodkie. Dlaczego?
  • Wpływ na to ma niesprzyjająca aura i stres.
  • Co zrobić, by nie podjadać? M.in. jeść więcej ciepłych posiłków.

Słuchacze, przepytani w ulicznej sondzie, przyznają, że zdarza się im podjadać. Ostatnio jakoś częściej niż latem. Przyczynę tego stanu rzeczy upatrują m.in. w... nudzie. Tłumaczą, że jesienią i zimą więcej czasu spędza się w domu, na kanapie, przed telewizorem. 

Jak wskazała Magdalena Czerenda-Koleda, dietetyk, na naszą zwiększoną skłonność do podjadania w okresie jesiennym wpływ ma sprzyjające myśleniu o gorącej czekoladzie i kalorycznych batonikach otoczenie - gdy budzimy się jest ciemno, gdy wracamy z zajęć/pracy jest ciemno, do tego jest zimno i wietrznie. - Po pierwsze - chcemy się rozgrzać jedzeniem, po drugie - chcemy sobie jedzeniem poprawić humor - wyjaśniła.

A czy w związku z niższymi temperaturami zwiększa się nasze zapotrzebowanie na kalorie? Niestety, nie. - Gdybyśmy byli zmiennocieplni, albo gdybyśmy zapadali w sen zimowy, to rzeczywiście, musielibyśmy budować sobie "oponkę", warstwę dodatkowej tkanki tłuszczowej . No ale wszyscy wiemy, że tak nie jest - zwróciła uwagę dietetyk. 

Okres przedświąteczny to także nerwy i stres, brak czasu, tzw. świąteczna gorączka. - Często w tym napięciu, zabieganiu nie możemy o siebie zadbać. Redukujemy nasze napięcie w ciele poprzez zajadanie, zajadamy lęk - podkreśliła Agnieszka Paprocka, psycholog.


Czytaj także:


Jak walczyć z podjadaniem?

- wysypiać się, mniej się stresować, narzucać sobie mniej zadań w ciągu dnia,

- zjadać jak najwięcej ciepłych posiłków, pić rozgrzewające zioła, stosować rozgrzewające przyprawy i zioła (pieprz cayenne, curry, kurkuma, papryczka chili).


POSŁUCHAJ

03:17

Dlaczego jesienią i zimą mamy taką ochotę na "coś słodkiego"? (Sygnały dnia/Jedynka)

 

Pączki świata. Fot. PAP/Anna Zajkowska/Maciej Zieliński Pączki świata. Fot. PAP/Anna Zajkowska/Maciej Zieliński

Audycja: Sygnały dnia

Autor materiału: Weronika Puszkar

Data emisji: 30.11.2023

Godzina emisji: 6.45

kk/DS

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.