Zapach Bożego Narodzenia. Wszystko o świątecznych przyprawach

Data publikacji: 07.12.2023 11:56
Ostatnia aktualizacja: 07.12.2023 13:57
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Skąd pochodzą przyprawy wykorzystywane do wypieku piernika?
Skąd pochodzą przyprawy wykorzystywane do wypieku piernika?, Autor - Elena Schweitzer/shutterstock.com
Jak do Europy dotarły goździki? Jaką drogę, by ostatecznie trafić na nasze stoły, przebyła wanilia i cynamon? O tym w "Czterech porach roku" opowiedziała Anna Kwiatkowska, podróżniczka, współautorka przewodnika "Podróże ze smakiem".
  • Czym pachną święta Bożego Narodzenia? Przyprawami! Cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, zielem angielskim.
  • Jak te przyprawy trafiły na nasze stoły? Jaki związek z tym mają wielkie odkrycia geograficzne?

Grudzień to miesiąc, w którym w naszych domach unosi się korzenny zapach świątecznych wypieków, m.in. piernika i małych pierniczków w przeróżnych kształtach. Wspaniała kompozycja starannie dobranych przypraw.

Wśród nich są: cynamon (wysuszona kora cynamonowca), goździki (wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącej), gałka muszkatołowa (wysuszone nasion muszkatołowca korzennego) i ziele angielskie (wysuszona niedojrzała jagoda korzennika lekarskiego). 


Jak przyprawy trafiły na nasz stół?

Przyprawy były znane od zawsze. W czasach średniowiecza stały się jednym z najbardziej pożądanych i drogich produktów w Europie. Te najpopularniejsze - pieprz czarny, cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir - nie rosły na kontynencie, trzeba je było importować, co miało niebagatelny wpływ na ich cenę.

Celem podejmowanych w XV wieku podróży stało się opanowanie szlaków handlowych i regionów produkujących przyprawy. Taki był na przykład powód wyprawy portugalskiego odkrywcy Vasco da Gamy, który jako pierwszy dotarł drogą morską z Europy do Indii, opływając Afrykę od południa, co usprawniło handel z Azją Południową.

Jak podkreśliła w audycji "Cztery pory roku" podróżniczka Anna Kwiatkowska, "mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawy zmieniły nasz świat". - Doprowadziły do wielkich odkryć geograficznych, do odkrycia Ameryki - wskazała.

Włoski żeglarz, podróżnik i nawigator Krzysztof Kolumb, szukając drogi do Indii, nieświadomie, osiągnął stały ląd Ameryki Południowej, nieznanego wówczas kontynentu.

- To jemu zawdzięczamy to, że w naszym menu pojawiała się cała masa produktów, bez których dziś nie wyobrażamy sobie życia, m.in.: ziele angielskie, papryka chilli, wanilia, a przede wszystkim czekolada - wymieniła gość radiowej Jedynki.


POSŁUCHAJ

08:02

Zapach Bożego Narodzenia. Wszystko o świątecznych przyprawach (Cztery pory roku/Jedynka)

 


Czytaj także:


Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Anna Kwiatkowska (podróżniczka, współautorka przewodnika "Podróże ze smakiem")

Data emisji: 7.12.2023

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

Noc z reportażem
Noc z reportażem
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.