Grudzień to miesiąc, w którym w naszych domach unosi się korzenny zapach świątecznych wypieków, m.in. piernika i małych pierniczków w przeróżnych kształtach. Wspaniała kompozycja starannie dobranych przypraw.
Wśród nich są: cynamon (wysuszona kora cynamonowca), goździki (wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącej), gałka muszkatołowa (wysuszone nasion muszkatołowca korzennego) i ziele angielskie (wysuszona niedojrzała jagoda korzennika lekarskiego).
Jak przyprawy trafiły na nasz stół?
Przyprawy były znane od zawsze. W czasach średniowiecza stały się jednym z najbardziej pożądanych i drogich produktów w Europie. Te najpopularniejsze - pieprz czarny, cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir - nie rosły na kontynencie, trzeba je było importować, co miało niebagatelny wpływ na ich cenę.
Celem podejmowanych w XV wieku podróży stało się opanowanie szlaków handlowych i regionów produkujących przyprawy. Taki był na przykład powód wyprawy portugalskiego odkrywcy Vasco da Gamy, który jako pierwszy dotarł drogą morską z Europy do Indii, opływając Afrykę od południa, co usprawniło handel z Azją Południową.
Jak podkreśliła w audycji "Cztery pory roku" podróżniczka Anna Kwiatkowska, "mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawy zmieniły nasz świat". - Doprowadziły do wielkich odkryć geograficznych, do odkrycia Ameryki - wskazała.
Włoski żeglarz, podróżnik i nawigator Krzysztof Kolumb, szukając drogi do Indii, nieświadomie, osiągnął stały ląd Ameryki Południowej, nieznanego wówczas kontynentu.
- To jemu zawdzięczamy to, że w naszym menu pojawiała się cała masa produktów, bez których dziś nie wyobrażamy sobie życia, m.in.: ziele angielskie, papryka chilli, wanilia, a przede wszystkim czekolada - wymieniła gość radiowej Jedynki.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Anna Kwiatkowska (podróżniczka, współautorka przewodnika "Podróże ze smakiem")
Data emisji: 7.12.2023
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk