Na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie czy Podkarpaciu na świątecznych stołach pojawia się przyrządzona z pszenicy lub kaszy z dodatkiem miodu, maku i bakalii kutia. Na Śląsku przygotowuje się piernikową zupę zwaną moczką. Skosztować tam także można siemieniotki, czyli zupy z nasion konopi, i zupy grzybowej z gałuszkami.
Na stole wigilijnym na Podlasiu znajdziemy łamańce, postną kapustę, śledzia w śmietanie, sałatkę rybną lub śledziową. Także wareniki, czyli pierożki o twarogowym lub kapuścianym nadzieniu w kształcie półksiężyców. Na Pomorzu króluje barszcz z buraków z kluseczkami z grzybów lub pierożki z nadzieniem grzybowym.
Na Podhalu podaje się kwaśnicę, gotowaną kapustę z ziemniakami - kłótę, placki ziemniaczane - moskale, ziemniaczane kopytka - bukty, i kołatankę, czyli danie z ugotowanej kaszy jęczmiennej wymieszanej z brukwią i miodem. W Wielkopolsce na stole pojawiają się makiełki z maku i bakalii, groch z kapustą i smażone suszone grzyby.
Czytaj także:
Dodatki zmieniają wszystko
- Mimo zmian zachodzących na świecie kuchnia polska, jeśli chodzi o wigilię, ciągle jest regionalna. Może nie tak, jak w XIX wieku, kiedy dużo mniej się przemieszczaliśmy, a związki ludzi z różnych regionów należały do rzadkości, ale te różnice w kuchni są wciąż bardzo widoczne - powiedziała w audycji "Cztery pory roku" Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski".
Jak zauważyła gość radiowej Jedynki, nawet jeśli w jakimś regionie popularne jest jedno konkretne danie, w każdym domu smakuje ono inaczej. Wystarczy jeden dodatek, by smak trochę się zmienił. Są osoby, które jedzą bigos z grzybami, i takie, które nie wyobrażają go sobie bez suszonych owoców. Jeszcze inni mieszają kapustę kiszoną z kapustą świeżą. - Tych możliwości jest tak dużo, że każdy dom może nam zagwarantować totalnie inną feerię smaków i zapachów - wskazała Tomaszewska-Bolałek.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Jakub Marcinowicz
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski")
Data emisji: 22.12.2023
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk