Tran
Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych oraz tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Ma intensywny, rybny smak i zapach.
- Tran należy przyjmować zgodnie z tym, co jest napisane na etykiecie. Zazwyczaj jest to jedna łyżka dziennie - wskazała gość audycji "Cztery pory roku" dietetyk kliniczny Justyna Marszałkowska.
Czosnek i cebula
Czosnek jest bardzo dobrze znaną rośliną leczniczą. Działa jak łagodny antybiotyk - ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze.
- Mówi się, by jeść trzy ząbki czosnku każdego dnia. Można go dodawać do różnych dań, pamiętajmy tylko, że on traci swoje właściwości pod wpływem temperatury, więc musi być spożywany surowy. Ten chiński zawiera troszkę mniej olejków eterycznych, lepszy będzie więc polski - wyjaśniła specjalistka.
Na podobnej zasadzie, co czosnek działa cebula. Zawarta w niej kwercetyna ma działanie antyoksydacyjne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Stymuluje układ odpornościowy.
Kiszonki
Kiszenie to sposób konserwacji żywności opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. W wyniku tego procesu cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy, hamując procesy gnicia. Produkty kiszone są m.in. bogate w witaminę C.
Jak zauważyła dietetyk, kiszonek jest mnóstwo, każdy może sobie wybrać coś, co mu najbardziej posmakuje. Może to być azjatyckie kimchi albo swojski ogórek kiszony lub kapusta kiszona.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 27.12.2023
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk/DS