Tran, czosnek, kiszonki. Co warto włączyć do diety, by cieszyć się zdrowiem?

Data publikacji: 27.12.2023 12:54
Ostatnia aktualizacja: 27.12.2023 13:19
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Odporność budujemy m.in. poprzez odpowiednią dietę
Odporność budujemy m.in. poprzez odpowiednią dietę, Autor - NarongStocker_navy37/shutterstock.com
Naszą odporność budujemy m.in. poprzez odpowiednią dietę, bogatą w produkty zawierające witaminy i składniki mineralne.
  • Tran, czosnek, kiszonki. Co warto włączyć do diety, by cieszyć się zdrowiem? O tym w "Czterech porach roku" mówiła dietetyk kliniczny Justyna Marszałkowska.

Tran

Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych oraz tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Ma intensywny, rybny smak i zapach.

- Tran należy przyjmować zgodnie z tym, co jest napisane na etykiecie. Zazwyczaj jest to jedna łyżka dziennie - wskazała gość audycji "Cztery pory roku" dietetyk kliniczny Justyna Marszałkowska. 

Czosnek i cebula

Czosnek jest bardzo dobrze znaną rośliną leczniczą. Działa jak łagodny antybiotyk - ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze. 

- Mówi się, by jeść trzy ząbki czosnku każdego dnia. Można go dodawać do różnych dań, pamiętajmy tylko, że on traci swoje właściwości pod wpływem temperatury, więc musi być spożywany surowy. Ten chiński zawiera troszkę mniej olejków eterycznych, lepszy będzie więc polski - wyjaśniła specjalistka. 


Czosnek. PAP/Adam Ziemienowicz Czosnek. PAP/Adam Ziemienowicz

Na podobnej zasadzie, co czosnek działa cebula. Zawarta w niej kwercetyna ma działanie antyoksydacyjne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Stymuluje układ odpornościowy.

Kiszonki

Kiszenie to sposób konserwacji żywności opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. W wyniku tego procesu cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy, hamując procesy gnicia. Produkty kiszone są m.in. bogate w witaminę C.

Jak zauważyła dietetyk, kiszonek jest mnóstwo, każdy może sobie wybrać coś, co mu najbardziej posmakuje. Może to być azjatyckie kimchi albo swojski ogórek kiszony lub kapusta kiszona.


Kiszona kapusta. PAP/Kicia Magdalena Kiszona kapusta. PAP/Kicia Magdalena

POSŁUCHAJ

09:20

Tran, czosnek, kiszonki. Co warto włączyć do diety, by cieszyć się zdrowiem? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Czytaj także:


Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyk kliniczny) 

Data emisji: 27.12.2023 

Godzina emisji: 9.00-12.00 

kk/DS

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.