"Pierniczki zawsze wzbudzają uśmiech". Rzemieślniczka, która zajmuje się sztuką

Data publikacji: 25.11.2024 10:50
Ostatnia aktualizacja: 25.11.2024 13:29
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Iga Sarzyńska-Komorowska jest prawdziwą specjalistką od pierniczków
Iga Sarzyńska-Komorowska jest prawdziwą specjalistką od pierniczków, Autor - Polska Press/East News
Iga Sarzyńska-Komorowska od lat łączy rzemiosło ze sztuką. Pieczenie pierników, ich formowanie i zdobienie, w jej wykonaniu, jest swoistym artyzmem. - Jestem tą osobą, która po prostu zaopiekowała się pierniczkami - mówi w Programie 1 Polskiego Radia. Czy to z powodu pierników przeprowadziła się do Torunia?

Iga Sarzyńska-Komorowska nazywana jest artystką od pierników i pierniczków. Czy zgadza się z tym określeniem? - Na pewno jestem duszą artystyczną, ale artystką, myślę, że nie. Jestem bardziej rzemieślnikiem, który kocha po prostu artystów. Na naszym koncie jest współpraca np. z Andrzejem Mleczko, co było moim marzeniem - opowiada.

Gościni Jedynki nie pochodzi z Torunia, miasta znanego z pierników, tylko z Kazimierza Dolnego. - Do Torunia przeprowadziłam się w 2019 roku i to była dla mnie bardzo trudna decyzja. Jednak odkąd przyjechałam do Torunia po raz pierwszy, nie mogłam o tym mieście zapomnieć. Byłam nim zachwycona, tak samo ludźmi i tym, co tutaj dzieje się. Wydawało mi się wtedy, że to jest idealne miejsce do życia. Po 5 latach mieszkania w Toruniu, mogę powiedzieć, że miałam rację - przyznaje.


POSŁUCHAJ

20:39

"Pierniczki zawsze wzbudzają uśmiech". Rzemieślniczka, która zajmuje się sztuką (Jedynka/Spotkanie z...)

 

Piernikami zajmuje się od dziecka

W tajniki piekarstwa i cukiernictwa Igę Sarzyńską-Komorowską wprowadził tata. - Od dziecka pracowałam w Kazimierzu w piekarni i cukierni, ale już jako dorosła kobieta postanowiłam, że przeprowadzę się do Torunia i stworzę swoją markę na własnych zasadach z moim mężem Maciejem - mówi gościni Programu 1.

- Pierniczkami zajmowałam się dużo wcześniej przed Toruniem. Myślę, że jestem tą osobą, która po prostu zaopiekowała się nimi i która widzi w nich absolutnie wyjątkowe ciasto. To jest takie ciasto, które łączy to, co nam bardzo bliskie, czyli mąkę i miód z przyprawami z najdalszych zakątków świata. To takie ciasto, które zawsze wzbudza bardzo pozytywne emocje i uśmiech - kontynuuje Iga Sarzyńska-Komorowska.

Jak dodaje: - Nasze pierniczki często są prezentami. Nie tylko na święta, ale też na takie okazje, jak Dzień Dziecka czy Dzień Mamy. One cieszą nie tylko oko, ale również serce. Poza tym sprawiają dużo radości.

Jaka jest tajemnica robienia pierników?

Jak robi się pierniczki, które wzbudzają sympatię? - Kluczem są przede wszystkim składniki, których używamy do tego ciasta. Muszą to być naturalny miód, masło i bardzo dobre przyprawy piernikowe - przyznaje Iga Sarzyńska-Komorowska.

- Pierniczki powinny być bardzo cieniutkie. Wałkujemy na około 3 milimetry. Takie ciasto jest pieczone około 11 minut. Później powinno zostać potraktowane masą na bazie mleka i jaja. Wtedy pięknie wygląda, bardzo ładnie lśni i zdecydowanie lepiej trzyma się lukier - dodaje.

Zobacz także:

Tytuł audycji: Spotkanie z...

Prowadziła: Martyna Podolska 

Gość: Iga Sarzyńska-Komorowska

Data emisji: 24.11.2024 r. 

Godzina emisji: 23.32 

DS

Sygnały dnia
Sygnały dnia
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.