Bez nich nie ma kolacji wigilijnej - zupy

Data publikacji: 16.12.2024 16:11
Ostatnia aktualizacja: 16.12.2024 16:14
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zup
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zup, Autor - gpointstudio/shutterstock.com
- W tradycyjnych polskich domach tych świątecznych zup zawsze było kilka. Co ciekawe, grzybowa czy barszcz były tylko tymi dodatkowymi. Królowała zupa... migdałowa, która współcześnie niemal zupełnie znikła - powiedział w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni.

Jeśli popatrzymy sobie na spisy potraw wigilijnych z przełomu XIX i XX wieku - na przykład ten, zaproponowany przez Marię Marciszewską, autorkę słynnego podręcznika do gotowania pod tytułem "Kucharka szlachecka" - zorientujemy się, jak ważne miejsce na wigilijnym stole zajmowały zupy.


POSŁUCHAJ

08:05

Bez nich nie ma kolacji wigilijnej - zupy (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Zupy na wigilijnym stole

Królowała mleczna, słodka zupa migdałowa z ryżem, rodzynkami i przyprawami (ugotowane w mleku migdały i, oddzielnie, ryż należy przetrzeć przez sitko, następnie dodać cynamon i rodzynki).

- Wątek słodkich zup świątecznych pojawia się w kuchni polskiej często - mamy choćby polewkę makową z przetartego maku z bakaliami. Jest też śląska mroczka/moczka, której bazą jest piernik, orzechy i suszone owoce - zauważył w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński.

Współczesne wigilijne klasyki to barszcz czerwony z uszkami i zupa grzybowa. Nie trzeba wybierać - i tworzyć sztucznych konfliktów - smaki można łączyć. - Dużo tradycyjnych przepisów na barszcz wigilijny zawiera wyciąg grzybowy - zwrócił uwagę Prange-Barczyński

Na wielu stołach pojawia się też zupa rybna. - Chciałbym kiedyś spróbować zupy rybnej robionej na śledziach. To są smaki pomorskie, kaszubskie. Póki co znalazłem przepis na kluski do takiej zupy - powiedział gość radiowej Jedynki.  


Czytaj także:


Prowadziła: Agnieszka Kunikowska

Gość: Tomasz Prange-Barczyński (dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni)

Data emisji: 16.12.2024

Godziny emisji: 10.00-11.00

kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.