Rozmówczyni Daniela Wydrycha podkreśla, że nie musimy sobie odmawiać zjedzenia kawałka pizzy, ale warto byśmy zadbali o dobre składniki. - Powinniśmy używać więcej takich, które są łatwostrawne, które są zdrowe i których jemy mało, czyli na przykład powinniśmy dodawać więcej warzyw do pizzy, żeby ją odczarować - zaznacza prof. Anna Harton. - Świetnym dodatkiem może być też na przykład awokado, bo to zdrowy produkt, który ma dużo dobrych, zdrowych tłuszczów - dodaje.
- Warto też powiedzieć, że do pizzy często dodajemy sporą ilość sosów, które niekoniecznie są zdrowe. Ponadto niestety przeważnie wypijamy do tego też sporą ilość napojów i to zazwyczaj słodkich - mówi gościni Jedynki i dodaje, że można przygotować to samo, ale na bazie zdrowszych produktów. Przykładowo sos można zrobić na bazie jogurtu zamiast majonezu.
Pytana o "najzdrowszy" fast food spośród pizzy, kebaba, zapiekanki, hamburgera i hot doga, prof. Harton mówi, że nie ma zdrowych fast foodów, ale znowu podkreśla, że to kwestia ilości, w której spożywamy dany produkt. - Każdy z nich, jeśli pojawi się w naszym jadłospisie, ale niezbyt często, nie jest jakimś wielkim problemem. Ważne, żeby spożywać takie produkty okazjonalnie - mówi ekspertka.
- Najgorsze to zakazać jakiegoś produktu, bo potem zakazany owoc najchętniej byśmy spożywali. W związku z tym nie zakazujemy, ale mówimy, jak przygotować takie danie, aby było zdrowsze - zaznacza dietetyczka.
Światowy Dzień Pizzy, jednego z najważniejszych symboli włoskiej kuchni, we Włoszech celebrowany jest od ponad pół wieku. Święto obchodzone jest 17 stycznia - w dniu patrona piekarzy pizzy świętego Antoniego Opata. Legenda mówi, że święty wdarł się do piekieł, porwał ogień i dał go ludziom. Jeszcze sto lat temu w tym dniu piekarze mieli wolne. Dziś w związku ze świętem pizza promowana jest w 40 tysiącach pizzerii we Włoszech, a także za granicą.
W 2017 roku UNESCO umieściło neapolitańską pizzę z pomidorami, serem mozzarella, oliwkami i oregano na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Pizza musi być pieczona w piecu opalanym drewnem.
We Włoszech dziennie sprzedawanych jest osiem milionów pizzy różnego rodzaju.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadził: Daniel Wydrych
Gość: prof. Anna Harton (dietetyk, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW)
Data emisji: 17.01.2025
Godzina emisji: 6.40
Jedynka/IAR/kh