Deska do krojenia - jaka najbardziej praktyczna?
Podstawowym elementem wyposażenia kuchni jest deska do krojenia. Te najbardziej popularne są wykonane z drewna bądź plastiku. - Deska drewniana ma jedną wielką zaletę, jest długowieczna, pod warunkiem że odpowiednio o nią dbamy. Nie powinniśmy jej moczyć, ponieważ wtedy ulega odkształceniu - mówi na antenie Jedynki dr Jolanta Olszewska-Flejszar, chemiczka. - Po użyciu należy przemyć gąbką taką deskę, następnie dokładnie wytrzeć i odstawić tak, aby deska mogła wyschnąć - radzi ekspertka.
Jakie zatem zalety ma deska plastikowa? - Są bardzo praktyczne w użytkowaniu, możemy je włożyć do zmywarki i szybko wyschną, gdyż nie chłoną wody - podkreśla dr Olszewska-Flejszar. - Deska plastikowa niesie ze sobą zagrożenie, że może pojawić się mikroplastik. Każde uderzenie noża powoduje pozostawienie mikroplastiku na żywności - zwraca uwagę.
Ekspertka dodaje, że coraz większą popularnością cieszą się deski bambusowe. - To jest deska ekologiczna, nie chłonie wody i jest bezpieczna. Jedyny minus, że nie można jej myć w zmywarce - dodaje.
Silikonowe łyżki, pojemniki - czy są bezpieczne?
Silikon, z uwagi na swoje liczne zalety, stał się popularnym materiałem wykorzystywanym w kuchni. Jedną z głównych zalet silikonu jest jego odporność na zapachy i działanie wody, co sprawia, że nie pochłania aromatów, a jego zapach jest bezpieczny dla zdrowia.
- Łyżki silikonowe są bezpieczne, podobnie jak deski. Zaletą jest to, że przybory z silikonu możemy bardzo szybko umyć - podkreśla rozmówczyni Agnieszki Kunikowskiej. - Niepolecane jest wkładanie silikonowych przyborów do zmywarki - dodaje.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Agnieszka Kunikowska
Gość: dr Jolanta Olszewska-Flejszar (chemiczka)
Data emisji: 6.02.2025 r.
Godzina emisji: 11.00-12.00
ans/kor
Drewniane, plastikowe czy bambusowe? Sprawdź, które przybory kuchenne będą najlepsze - Jedynka - polskieradio.pl