Drewniane, plastikowe czy bambusowe? Sprawdź, które przybory kuchenne będą najlepsze

Data publikacji: 06.02.2025 14:17
Ostatnia aktualizacja: 06.02.2025 14:21
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jakie przybory kuchenne wybrać?
Jakie przybory kuchenne wybrać? , Autor - Shutterstock
Przybory kuchenne są wytwarzane z różnych materiałów. Czy najbardziej przyjazne dla nas są te wykonane z drewna, czy może z metalu, plastiku lub silikonu? Czy stosowane w kuchniach deski do krojenia (niekoniecznie drewniane) powinno się tylko myć, czy jednak co jakiś czas wymieniać je na nowe? Czy bakterie gromadzą się tylko na używanych przez nas w kuchni gąbkach do zmywania, czy również na drewnianych łyżkach?

Deska do krojenia - jaka najbardziej praktyczna?

Podstawowym elementem wyposażenia kuchni jest deska do krojenia. Te najbardziej popularne są wykonane z drewna bądź plastiku. - Deska drewniana ma jedną wielką zaletę, jest długowieczna, pod warunkiem że odpowiednio o nią dbamy. Nie powinniśmy jej moczyć, ponieważ wtedy ulega odkształceniu - mówi na antenie Jedynki dr Jolanta Olszewska-Flejszar, chemiczka. - Po użyciu należy przemyć gąbką taką deskę, następnie dokładnie wytrzeć i odstawić tak, aby deska mogła wyschnąć - radzi ekspertka. 

POSŁUCHAJ

11:12

Drewniane, plastikowe czy bambusowe? Sprawdź, które przybory kuchenne będą najlepsze (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Jakie zatem zalety ma deska plastikowa? - Są bardzo praktyczne w użytkowaniu, możemy je włożyć do zmywarki i szybko wyschną, gdyż nie chłoną wody - podkreśla dr Olszewska-Flejszar. - Deska plastikowa niesie ze sobą zagrożenie, że może pojawić się mikroplastik. Każde uderzenie noża powoduje pozostawienie mikroplastiku na żywności  - zwraca uwagę. 

Ekspertka dodaje, że coraz większą popularnością cieszą się deski bambusowe. - To jest deska ekologiczna, nie chłonie wody i jest bezpieczna. Jedyny minus, że nie można jej myć w zmywarce - dodaje. 

Silikonowe łyżki, pojemniki - czy są bezpieczne?

Silikon, z uwagi na swoje liczne zalety, stał się popularnym materiałem wykorzystywanym w kuchni. Jedną z głównych zalet silikonu jest jego odporność na zapachy i działanie wody, co sprawia, że nie pochłania aromatów, a jego zapach jest bezpieczny dla zdrowia.

- Łyżki silikonowe są bezpieczne, podobnie jak deski. Zaletą jest to, że przybory z silikonu możemy bardzo szybko umyć - podkreśla rozmówczyni Agnieszki Kunikowskiej. - Niepolecane jest wkładanie silikonowych przyborów do zmywarki - dodaje. 

Czytaj także: 

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadziła: Agnieszka Kunikowska

Gość: dr Jolanta Olszewska-Flejszar (chemiczka)

Data emisji: 6.02.2025 r.

Godzina emisji: 11.00-12.00

ans/kor


cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.