"Łódzkie szkoły dla klimatu" oraz dla zdrowego żywienia
Program "Łódzkie szkoły dla klimatu" trwa już ponad 3 lata. - Jednak po raz pierwszy obejmie aż 123 szkoły i pierwszy raz zajmie się tematyką żywienia - mówi Daniel Wydrych, prowadzący "Sygnały dnia". - Uczniowie klas ósmych szkół podstawowych zdecydują, czy będą brali udział w tym eksperymencie. Decyzje podejmą wraz ze swoimi rodzicami - dodaje.
To ważny projekt, ponieważ lekarze alarmują, żeby przede wszystkim ograniczyć spożywanie mięsa czerwonego.
Na Zachodzie promują bezmięsne jedzenie
Na świecie jest coraz więcej akcji promujących dietę bezmięsną lub roślinną. - We Francji od 2018 roku przynajmniej jeden posiłek w stołówkach szkolnych i uczelnianych musi zawierać wersję roślinną. To daje alternatywę wszystkożercom oraz zapewnia posiłek dla osób, które są na diecie roślinnej czy wegetariańskiej - zauważa Kuba Woźniak, dietetyk kliniczny, doktorant w warszawskiej SGGW.
- Ciekawą inicjatywą jest działanie rządu duńskiego, który od 2021 roku promuje rodzimą uprawę produktów roślinnych. Oprócz tego m.in. szkoli kucharzy w restauracjach, hotelach, szkołach, jak można robić smaczne posiłki roślinne. Rząd również zachęca innymi regulacjami szkoły podstawowe czy wyższe, żeby serwowano więcej posiłków roślinnych dla uczniów czy pracowników - dodaje ekspert.
W Wielkiej Brytanii komisja, która zajmuje się zmianami klimatycznymi, opublikowała zestaw rozwiązań, jakie gospodarstwa domowe mogą wprowadzić w życie. - Padł temat, by w ramach ochrony środowiska ograniczyć spożycie mięsa o 260 gramów w tygodniu, czyli obrazując, będzie to równowartość dwóch kebabów czy dwóch smażonych dań mięsnych - mówi Karolina Centkowska z RoślinnieJemy.
Dania wegetariańskie. Jak zjeść zdrowo i tanio
W diecie wegetariańskiej człowieka może ograniczać jedynie wyobraźnia. Co dobrego warto przyrządzić, jeśli chodzi o wege?
- Taco lub burrito z pastą z czarnej fasoli. Fasolę podsmażam na patelni z olejem, najlepiej z olejem chili, do tego podsmażona cebulka i wyciśnięty jeden czy dwa ząbki czosnku. Następnie fasolę gniotę albo w całości wrzucam do tortilli. Do tego można jeszcze dodać sos serowy z ziemniaków i marchewki - podpowiada Karolina Centkowska.
Zobacz także:
Prowadził: Daniel Wydrych
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 20.03.2025
Godzina emisji: 6.19
DS/kor
Czy można jeść smacznie bez mięsa? Sprawdzą to uczniowie ponad 100 szkół - Jedynka - polskieradio.pl