Glukoza jest potrzebna, ale szkodzi w nadmiarze
- Glukoza to jest nasz podstawowy budulec, jeśli chodzi o energię, funkcjonowanie. Bez którego nie możemy funkcjonować. Nie może być tak, że ją ograniczymy w sposób zero-jedynkowy - mówi w radiowej Jedynce dr n. med. Renata Krupa, diabetolog, zastępca ordynatora Kliniki Diabetologii i Endokrynologii w Szpitalu Czerniakowskim w Warszawie.
Jednak zbyt wysokie stężenie glukozy może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, w tym do rozwoju cukrzycy. - Bez glukozy nie możemy żyć, ale jeżeli mamy jej za dużo, w naszym organizmie dochodzi do pewnego rodzaju zaburzenia równowagi, która pociąga za sobą całą kaskadę zdarzeń niekorzystnych. Powiedzenie w przypadku glukozy: "co za dużo, to niezdrowo", sprawdza się świetnie - podkreśla ekspertka.
Nie tylko słodycze. Jakie produkty podnoszą glukozę?
Poziom glukozy we krwi może znacznie wzrosnąć po spożyciu słodyczy, ale nie tylko. Odpowiadają za to również produkty wysoko przetworzone oraz popularne słone przekąski. - Glukoza jest cukrem prostym i to nie są tylko i wyłącznie słodycze, ale też owoce słodkie czy różnego rodzaju przekąski, które jemy, np. suszone owoce, paluszki, chipsy, orzeszki - zwraca uwagę gościni Jedynki.
- Mamy też różnego rodzaju cukry m.in. w ketchupach czy majonezach. Jeśli chodzi o cukier, mamy go w tej chwili bardzo dużo w przetworzonej żywności, również w białym pieczywie czy makaronach - dodaje.
Rozmowę z dr n. med. Renatą Krupą można odsłuchać na stronie podcasty.polskieradio.pl.
Zobacz także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: dr n. med. Renata Krupa (diabetolog, zastępca ordynatora Kliniki Diabetologii i Endokrynologii w Szpitalu Czerniakowskim w Warszawie)
Data emisji: 11.04.2025 r.
Godzina emisji: 11.20
ans/kor
Ekspertka potwierdza: glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu - Jedynka - polskieradio.pl