Różnie jednak z tym bywa. Małgorzata Krukowska, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego tłumaczyła, że kupując masło należy zwrócić uwagę, czy rzeczywiście jest ono tłuszczem mlecznym. - Takie informacje są na opakowaniu. Czy przynajmniej 80 proc. z tego, co znajduje się w kostce masła pochodzi z mleka - powiedziała w audycji "Smaki Zdrowia".
Jej zdaniem plusem masła jest też wysoka zawartość witaminy A, która wspomaga oczy. - Na pewno tylko i wyłącznie masło należy podawać dzieciom do trzeciego roku życia - podkreśliła dietetyk w rozmowie z Anną Popek.
Plusem margaryny jest to, że powstaje z tłuszczów roślinnych. Lepszych tłuszczów, które zawierają nienasycone kwasy, wpływające pozytywnie na nasz układ krążenia. Margaryna zawiera też dużo witaminy E. Nazywana witaminą młodości ma dobry wpływ na skórę.
Natomiast w margarynach twardych występują kwasy tłuszczowe trans.- Są one jeszcze gorsze od kwasów tłuszczowych nasyconych, są też jedną z przyczyn otyłości - wyjaśniła Krukowska.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.