Masło, czy margaryna. Czym smarować kanapki?

Data publikacji: 23.11.2013 16:23
Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 13:18
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
, Autor - Glow Images/East News

POSŁUCHAJ

Masło, czy margaryna. Czym smarować kanapki? (Jedynka/Smaki Zdrowia)

Masło jest tłuszczem zwierzęcym. Jego minusem jest fakt, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (cholesterolu), które źle wpływają na nasz układ krążenia. Natomiast jego zwolennicy twierdzą, że jest produktem naturalnym, wyprodukowanym z mleka.

Różnie jednak z tym bywa. Małgorzata Krukowska, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego tłumaczyła, że kupując masło należy zwrócić uwagę, czy rzeczywiście jest ono tłuszczem mlecznym. - Takie informacje są na opakowaniu. Czy przynajmniej 80 proc. z tego, co znajduje się w kostce masła pochodzi z mleka - powiedziała w audycji "Smaki Zdrowia".

Jej zdaniem plusem masła jest też wysoka zawartość witaminy A, która wspomaga oczy. - Na pewno tylko i wyłącznie masło należy podawać dzieciom do trzeciego roku życia - podkreśliła dietetyk w rozmowie z Anną Popek.

Plusem margaryny jest to, że powstaje z tłuszczów roślinnych. Lepszych tłuszczów, które zawierają nienasycone kwasy, wpływające pozytywnie na nasz układ krążenia.  Margaryna zawiera też dużo witaminy E. Nazywana witaminą młodości ma dobry wpływ na skórę.

Natomiast w margarynach twardych występują kwasy tłuszczowe trans.-  Są one jeszcze gorsze od kwasów tłuszczowych nasyconych, są też jedną z przyczyn otyłości - wyjaśniła Krukowska.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.