Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Data publikacji: 19.07.2014 15:22
Ostatnia aktualizacja: 21.07.2014 08:17
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
, Autor - Flickr/[puamelia]

POSŁUCHAJ

Janusz Mizera o przepisach na cukinię (Smaki zdrowia/Jedynka)

- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.

Cukinia jest warzywem dietetycznym, ma mało kalorii, a do tego szybko i łatwo można przygotować na jej podstawie smaczne danie. - Żeby usmażyć placki wystarczą cztery cukinie, jedno jajko i już można zrobić porządny obiad. Cukinia nie potrzebuje szczególnej obróbki termicznej, 2-3 minuty i gotowe - podkreślał w audycji z cyklu "Smaki zdrowia" Janusz Mizera.

Restaurator zaproponował również przepis na kawałki cukinii w sosie jogurtowym z czosnkiem i chili. - Bez obierania ze skórki kroimy cukinię w plastry, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Gdy już troszkę poleży, odsączamy kawałki cukinii na papierowym ręczniku, smażymy na oliwie i odkładamy do wystygnięcia. Sos przygotowujemy natomiast z jogurtu z dodatkiem pietruszki, soli, pieprzu, dużej ilości czosnku i drobiny oliwy. Gdy cukinia już wystygnie, zalewamy ją sosem i odkładamy na kilka godzin do lodówki - tłumaczył gość Jedynki.

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/asz

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.