Cukinia jest warzywem dietetycznym, ma mało kalorii, a do tego szybko i łatwo można przygotować na jej podstawie smaczne danie. - Żeby usmażyć placki wystarczą cztery cukinie, jedno jajko i już można zrobić porządny obiad. Cukinia nie potrzebuje szczególnej obróbki termicznej, 2-3 minuty i gotowe - podkreślał w audycji z cyklu "Smaki zdrowia" Janusz Mizera.
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>
Restaurator zaproponował również przepis na kawałki cukinii w sosie jogurtowym z czosnkiem i chili. - Bez obierania ze skórki kroimy cukinię w plastry, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Gdy już troszkę poleży, odsączamy kawałki cukinii na papierowym ręczniku, smażymy na oliwie i odkładamy do wystygnięcia. Sos przygotowujemy natomiast z jogurtu z dodatkiem pietruszki, soli, pieprzu, dużej ilości czosnku i drobiny oliwy. Gdy cukinia już wystygnie, zalewamy ją sosem i odkładamy na kilka godzin do lodówki - tłumaczył gość Jedynki.
Rozmawiała Anna Popek.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
pg/asz
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Jedynka - polskieradio.pl