Jak tłumaczy ekspert, od wielu lat problemy Polaków z odpowiednim odżywianiem się przybierają na sile. - Spożycie warzyw mamy jedno z niższych w Europie, mimo że świeże produkty są obecnie dostępne przez cały rok. Podobnie jest z rybami. Wielu Polaków zjada rybę raz w roku i jest to karp wigilijny. Zaleca się natomiast spożywanie jej raz-dwa razy w tygodniu; najlepiej, gdy jest to ryba morska, bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3, dobre dla serca i naczyń. Ponadto jemy za dużo soli i za dużo cukru, którego używamy nagminnie do słodzenia, nie zdając sobie sprawy, jak wiele cukru zawierają inne produkty, które kupujemy - podkreśla Joanna Neuhoff-Murawska.
Rodzaj diety wpływa także na bezpieczeństwo związane ze spożywaniem określonych produktów. - Nasza dieta powinna być maksymalnie zróżnicowana, żeby uniemożliwiać kumulację określonych zanieczyszczeń pochodzących z konkretnych źródeł. Jeżeli jest ona mało zróżnicowana, jemy wyłącznie wybrane produkty, to bardziej narażamy się na te zanieczyszczenia, które mogą być charakterystyczne dla tych produktów - przekonuje dr Jacek Postupolski z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP-PZH.
Jak zaprojektować zdrową i skuteczną dietę i dlaczego substancje E wcale nie są niebezpieczne dla zdrowia, dowiesz się z nagrania audycji.
Tytuł audycji: Debata medyczna
Prowadzi: Mariusz Gujski
Goście: Joanna Neuhoff-Murawska (dietetyk), dr Jacek Postupolski (Zakład Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny)
Data emisji: 24.01.2016
Godzina emisji: 16.17
pg/ag
Tego za dużo, tego za mało. Lista grzechów żywieniowych Polaków - Jedynka - polskieradio.pl