Ojciec toksykologii, Paracelsus twierdził, że każda rzecz jest trucizną i nie istnieje nic, co trucizny nie zawiera. To jedynie dawka ma decydować o tym, co jest trujące, a co nie. Ze zdaniem żyjącego w XVI-wieku naukowca i przyrodnika zgadza się gość Jedynki.
- Jako przykład można podać sól kuchenną, która w małych dawkach jest nam niezbędna, by zachować równowagę jonową w organizmie, jednak w dużych ilościach będzie powodowała szereg chorób, jak chociażby nadciśnienie czy problemy z nerkami - opowiada dr Monika Mętrak.
Z czego przegotowywano pierwsze trucizny? Jak niebezpieczne i trujące substancje zmieniały bieg historii? Co jest używane jako odtrutka? O tym więcej w nagraniu audycji.
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Katarzyna Kobylecka
Gość: dr Monika Mętrak (Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.)
Data emisji: 29.06.2017
Godzina emisji: 19.10
sm/mg
Nie tylko muchomory, ale i sól? Trucizny otaczają nas wszędzie - Jedynka - polskieradio.pl